1 milliárd euróra bővült az EHP kerete

Vágólapra másolva!
Az Eximbank exportélénkítési hitelprogramjának kerete 750 millió euróról 1 milliárdra bővült, és az igények szerint tovább is bővíthető – jelentette be Varga Mihály szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter és Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója szerdán az NGM épületében együttműködési megállapodást írt alá 18 hazai kereskedelmi bankkal arról, hogy a bankok megújítják az Eximbankkal az EHP keretében kötött, két éven túli futamidejű, kedvezményes kamatozású refinanszírozási szerződéseiket.

Varga Mihály az exportot a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) egyik sikerterületének nevezte, miután e cégek részesedése a teljes exporton belül a 2011-es 26,8 százalékról 30 százalékra nőtt tavaly, miközben a kivitel is jelentősen bővült az elmúlt 4 évben.

A vállalkozói szektor egyik legnagyobb, 2010-es problémájának nevezte, hogy a bővüléshez, a piaci lehetőségek kiaknázásához nélkülözhetetlen pénzügyi forrásokhoz nem tudott hozzáférni. Az azóta megtett intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon ma már minden olyan vállalkozás hitelhez juthat, amely megfelelő ötlettel, elképzeléssel rendelkezik. Megemlítette, hogy kibővült a Széchenyi Kártya Program, elindult a vállalkozásfinanszírozási hitelprogram, a a jegybank növekedési hitelprogramja és az Eximbank exportélénkítési hitelprogramja.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány támogatja a hazai kis és középvállalkozásokat abban is, hogy elérjék a nemzetközi piacokat is. Varga Mihály szerint helyes döntésnek bizonyult, hogy 2012 májusában a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá került az Eximbank, ennek révén egy új gazdaságpolitikai ösztönző eszközt is kapott a tárca. Az Eximbank közreműködésével hatékonyan tud hozzájárulni a hazai exportszektor fejlesztéséhez, a magyar vállalatok versenyképességének javításához - mondta.

A tárcavezető kiemelte: eddig közel 500 cég részesült az Eximbank kedvezményes finanszírozási és biztosítási konstrukcióiból, és 21 hitelintézet vett részt a bank kedvezményes kamatozású refinanszírozási programjában. Varga Mihály arról is szólt, hogy 2012 májusa óta a bank és a biztosító közel 1000 milliárd forinttal támogatta a magyar kivitel bővülését.

Hozzátette, hogy a bank működése számos új lehetőséggel segíti a magyar vállalkozásokat, így a beszállítók támogatása, az exportcélú beruházások, befektetések finanszírozása, a szolgáltatásexport ösztönzése olyan új elemek, amelyeket azért hoztak létre, hogy érdemben segítse a magyar vállalkozások piacra lépését.

A miniszter rámutatott: az exportélénkítési hitelprogram céljai között szerepel a magyar export-szektor, kiemelten a kkv szektor versenyképességének erősítése, az exportcélú beruházások, és ezen keresztül a munkahelyteremtés ösztönzése, a magyar kkv-k exportpiaci pozíciójának javítása, és egyebek mellett a hazai beszállítói tevékenységük finanszírozási hátterének megerősítése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az EHP egyes konstrukcióihoz csatlakozó hitelintézeti kör lefedi a hazai kereskedelmi bankrendszer 90 százalékát és egyben hozzájárul ahhoz, hogy bővüljön a bankok hitelezési képessége.

Varga Mihály szerint a konstrukció sikerét mutatja, hogy a kereskedelmi bankok érdekeltségét fenntartva sikerült az általuk felszámított kockázati kamatfelárat kedvező szinten tartani, 2013-ban ez átlagosan 2 százalék volt, így az Eximbank által nyújtott kedvezmény végső soron az exportálóknál csapódik le.

Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az EHP hitelkerete folyamatosan emelkedik. Sikerét is az mutatja, hogy a 2012-ben 150 millió euróval induló program keretét a növekvő igények miatt egymilliárd euróra kellett emelni. Hangsúlyozta azt is, hogy a hitelkeret emelésének gyakorlatilag nincs felső korlátja.

Arról is szólt, hogy az Eximbank 3 különböző konstrukció keretében már gyakorlatilag 1000 milliárd forinttal segíti a hazai, exportban résztvevő vállalkozásokat. A két éven túli hitelkeretet azok a kis és közepes cégek vehetik majd igénybe a kereskedelmi bankokon keresztül, amelyek éves árbevétele nem haladja meg a 15 milliárd forintot.

Nátrán Roland rámutatott, hogy az EHP-n kívül további új termékekkel bővíti az exportösztönzés lehetőségét az Eximbank, így új lehetőségként idén elindult az exportcélú lízing, és hamarosan elindítják az exportcélú faktoring lehetőségét is.