Vágólapra másolva!
A Manchester Unitednál járt próbajátékon a PSV ificsapatánál nevelkedő Puskás Martin. Most is jó kezekben van, az egyik edzője Ruud van Nistelrooy.

Próbajátékon volt nemrég a Manchester Unitednál a holland PSV egyik 15 éves magyar ifijátékosa, Puskás Martin - tudta meg az Origo.

Megkérdeztük a Manchester Unitedet, hogyan felelt meg a jónevű fiatal a próbajátékon, kap-e szerződésajánlatot vagy újabb bizonyítási lehetőséget a klubnál, de a sajtóosztályon azt válaszolták, hogy semmilyen formában nem adnak információkat a próbajátékra hívott fiatalokról.

"A legjobban az angol foci tetszik az őszinte, harcos mentalitás miatt. Most már valóban komoly kluboktól vannak megkereséseim, de tudom, hogy magyarként nincs szerencse vagy hátszél, csak a kőkemény munka a járható út" - mondta az Origónak Puskás Martin.

A ballábas csatárt Eindhovenben többek között Ruud van Nistelrooy is edzi. Veszprémből került a PSV-hez, beletelt egy kis időbe, míg felvette a ritmust, de most már rendszeresen az U16-os vagy az U17-es csapattal készül. "Itt eleinte nagyon nehéz volt, mert Magyarországon nekem minden túl könnyen ment. Félvállról vettem a dolgokat, tudva, hogy a hétvégén úgyis lövöm majd a gólokat. Aztán a PSV-nél a kispadra kerültem a hozzáállásom miatt. Kemény lecke volt, mire megértettem, hogyan működik ez valójában" - emlékezett vissza.

Az Illés Akadémiáról Eindhovenbe

Puskás már egészen fiatalon az idősebbek között szerepelt, tíz és fél évesen egyedi engedéllyel játszhatott az U13-as másodosztályú bajnokságban. 20 meccsen 26 gólt szerzett, és hamarosan a szombathelyi Illés Akadémiához került. Egy szezon után a PSV próbajátékán is megfelelt. A holland klubnál van egy másik magyar ígéret is, a szintén 15 éves Kun Bertalan.

"2013 telén láttam az 1999-es korosztályt, rögtön feltűnt a határozottsága, minden megmozdulásán látszott, hogy igazi vezéregyéniség" - mondta Puskás Martinról Both József, az MLSZ korábbi utánpótlás-igazgatója. "Kiváló az összjátékban, rendkívül képzett, egészségesen agresszív. Őt választottuk a korosztálya csapatkapitányának, bevallom, azért is, hogy éreztessük vele, milyen fontos nekünk, és ne tudják magukhoz édesgetni a hollandok" - tette hozzá a szakember.

A jelek szerint ez sikerült, Puskás Martin legalábbis természetesnek veszi, hogy noha Hollandiában él, a magyar korosztályos válogatottat erősíti. Még akkor is, ha az olyan meccsek után, mint a nagyválogatott legutóbbi vb-selejtezője, előfordul az öltözőben "egy-két lekicsinylő pillantás, némi cikizés".