Vágólapra másolva!
Az idei Titanic filmfesztivál programja szuper erős: bemutatnak egy csomó filmet, ami az elmúlt hónapokban olyan menő nemzetközi fesztiválokon debütált, mint a Sundance vagy a Berlinale. Kiválasztottuk a programból azt a tíz filmet, amit szerintünk semmiképp sem szabad kihagyni: van köztük vámpírfilm Tilda Swintonnal, nulla forintból készült magyar akcióthriller, norvég agyba rúgás, és még a kardszárnyú delfinek sanyarú sorsa is lelepleződik.
Vágólapra másolva!

Átmeneti állomás (Short Term 12)
Mikor vetítik? Április 8. 21:15 Uránia, április 12. 19:00 Puskin

Aki esetleg még nem ismeri Brie Larsont (Toni Collette lánya volt a Tara alteregói című sorozatban, a Don Jon-ban pedig Joseph Gordon-Levitt folyton telefonját nyomkodó húgát alakította), az ezt a filmet megnézve fog beleszeretni. Destin Cretton első nagyjátékfilmjében egy Grace nevű felügyelőtanárt alakít egy átmeneti nevelőotthonban, ahol minden gyerek csak rövid időt tölt el. Munkáját elhivatottan végzi, úgy tűnik, párkapcsolata is jól működik (pasiját John Gallagher Jr., a Híradósok című sorozat Jim Harpere játssza), ám, amikor egy különösen problémás kamaszlány érkezik az otthonba, Grace személyes gondjai is a felszínre kerülnek. Érzékeny és mellbevágó film, amelyben Larson alakítása különösen lenyűgöző.

* * *

Fekete leves
Mikor vetítik? Április 4. 20:00 Uránia, április 10. 21:00 Toldi

Fekete leves Forrás: Titanic

Az elmúlt pár évben, amíg alig készültek magyar filmek, annyira kiéheztünk, hogy most minden új magyar produkcióra nagyon kíváncsiak vagyunk, Novák Eriké (Zuhanórepülés) ráadásul izgalmasan rendhagyónak hangzik. A Fekete leves-t nemcsak hogy állami támogatás nélkül, hanem állítólag szinte költségvetés nélkül gyártották, sok improvizációval, és úgy, hogy a színészek a saját nevüket használják a filmben. A thriller egy szedett-vedett rablóbandáról szól, amelynek tagjai egy elmegyógyintézetben verbuválódtak össze, ahol kitalálták, hogy kirabolnak egy pénzszállító autót, azonban miután elkövetik a bűntettet, rájönnek, hogy olyanokkal húztak ujjat, akikkel nem kellett volna. A filmben a rendező, Szabó Simon, Nagy Zsolt és Fátyol Hermina játsszák a főbb szerepeket.

* * *

Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive)
Mikor vetítik? Április 12. 19:30 Uránia, április 12. 20:45 Puskin

Aki szerette az Éjszaka a Földön-t, az máris örülhet, mert Jim Jarmusch több mint húsz évvel később megint egy iszonyatosan erős hangulatú éjszakai filmet csinált. Főhőse egy Ádám és Éva névre hallgató vámpírpár, akik mintegy százötven éve élik együtt nagystílű, bohém művészéletüket a világ különböző pontjain, melyek közt természetesen kizárólag éjszakai járatokon közlekednek. Évát a csodálatos Tilda Swinton alakítja, aki nyilvánvalóan erre a szerepre született, Ádámot Tom Hiddleston játssza, akinek szintén pompásan áll a vámpírlét. Nagyon szépen el lehet merülni a film sajátos, varázslatos világában, de túl komolyan nem kell venni, Jarmusch bájos humora folyton felüti a fejét.

* * *

Kálvária (Calvary)
Mikor vetítik? Április 5. 19:00 Puskin, április 12. 16:45 Uránia

Martin McDonagh drámaíró-rendező bátyja, John Michael McDonagh már negyvenhárom éves volt, amikor bemutatták első nagyjátékfilmjét, A guardista című, zseniális fekete humorú ír westernt. A Kálváriá-hoz megtartotta a család kedvenc színészét, Brendan Gleesont, aki most egy ír kistelepülés lelkiismeretes papját alakítja. Az atyát egy nap halálosan megfenyegeti valaki: az ismeretlen közli vele, hogy egy hét múlva megöli, addig tegye rendbe a dolgait. Az atya erre körbelátogatja a település lakóit – akik egyben a gyanúsítottjai –, miközben labilis lánya (Kelly Reilly) felbukkanása is bonyolítja a helyzetet. A külföldi kritikák szerint a film meglehetősen vicces, de komoly filozófiai kérdéseket is felvet. Ugyanakkor a Kálvária berlini premierjén McDonagh erősködött, hogy filmjének az égvilágon semmi üzenete nincs, csak szórakoztatni akar, de ez az a fajta szórakoztatás, ami azért bemos egy durva gyomrost a végén.

* * *

Kékmadár (Bluebird)
Mikor vetítik? Április 4. 17:00 Puskin, április 7. 19:00 Puskin

Aki a Fargó-ban leginkább a téli hangulatot és a kisvárosi amerikai emberek ábrázolását szerette, annak különösen ajánljuk Lance Edmands első nagyjátékfilmjét, amely azt meséli el, hogy egy Maine állambeli városka lakói hogyan birkóznak meg egy helyi tragédiával. A film főhőse egy Lesley nevű középkorú nő (az elsősorban színpadi színészként ismert Amy Morton játssza visszafogottan és nagyon érzékenyen), aki az iskolabuszt vezeti, és egy nap végzetes hibát követ el: a műszak végén nem nézi át elég alaposan a buszt, egy alvó kisfiú ottmarad, és reggelre életveszélyes állapotba kerül. Miközben a felelősök keresése zajlik, felrajzolódik a városka szociális hálója, a helyiek hétköznapi problémái és túlélésért folytatott küzdelmük. Komótos tempójú, erős hangulatú film, ami a Mad Men-rajongók számára külön ajándékot tartogat: a menő Roger Sterlinget alakító John Slattery itt Lesley favágó férjét játssza.

* * *

Tom a farmon (Tom a la ferme)
Mikor vetítik? Április 4. 21:00 Toldi, április 11. 21:30 Uránia

A kanadai Xavier Dolan még csak márciusban töltöttbe be 25. életévét, de már évek óta az A kategóriás filmfesztiválok üdvöskéje: első három nagyjátékfilmjét Cannes-ban, negyediket, a Tom a farmon-t Velencében mutatták be. A film pszichológiai thriller, amelyben a rendező maga alakítja a címszereplő Tomot, egy meleg nagyvárosi fiút, aki vidékre utazik a pasija temetésére. Ott először azzal szembesül, hogy egykori szerelme családjának fogalma sincs róla, hogy Tom éveken át együtt élt elhunyt rokonukkal, majd a halott fiú bátyja kezd vele kegyetlen lélektani játszmába. Azoknak, akik még egy Dolan-filmet sem láttak, a Tom a farmon tökéletes bevezető a fiatal filmes világába.

* * *

Vakon (Blind)
Mikor vetítik? Április 5. 21:00 Puskin, április 9. 19:00 Uránia

A Sundance-en és a Berlinalén is bemutatott film egy Ingrid nevű nőről szól, aki megváltozott életében keresi a saját helyét, miután nemrég elveszítette a látását. Szorong a külvilágtól, ezért napjai javát otthon tölti történeteket kitalálva két szomszédjáról, a pornófüggő Einarról és a magányos Elinről. Ahogy telik a játékidő, a film egyre jobban összezavarja a nézőt azzal kapcsolatban, hogy mi kitaláció, és mi valóság, és élvezetes agyba rúgássá válik. A Vakon-t a norvég Eskil Vogt rendezte, aki a Szerzők és az Oslo, augusztus írója, Ingridet Ellen Dorrit Petersen játssza, akinek a filmbeli alakítását a külföldi kritikusok halálra dicsérték.

* * *

A bűn érintése (Tian zhu ding / A Touch of Sin)
Mikor vetítik? Április 5. 18:30 Toldi, április 12. 19:00 Toldi

Jia Zhangke (Ismeretlen örömök, Csendélet) tavaly, Cannes-ban bemutatott filmje négy, megtörtént eseten alapuló sztorit mesél el: egy bányász szembeszáll a települése korrupt vezetőivel, egy férfi fegyveres rablógyilkosságokat hajt végre, egy szauna recepciósnője ultimátumot ad házas szeretőjének, hogy váljon el, vagy szakítsanak, egy fiatal férfi kénytelen munkát vállalni egy rendhagyó bordélyban, ahol beleszeret az egyik prostituáltba. Akárcsak korábbi filmjeiben, Jia megint a kínai társadalom érzékeny kritikáját fogalmazza meg, csak éppen ezt most rengeteg groteszk erőszakkal társítja.

* * *

Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története (Blackfish)
Mikor vetítik? Április 7. 17:00 Toldi, április 9. 17:00 Puskin

Gabriela Cowperthwaite dokumentumfilmje egy Tilikum nevű, harminckét éves kardszárnyú delfinről szól, amely korábban egy kanadai víziparkban élt, jelenleg pedig egy floridai víziparkban tartják fogva. A csaknem hét méter hosszú és 5400 kilós Tilikum a legnagyobb fogságban élő kardszárnyú delfin, és hírhedtté vált amiatt, hogy befogása óta három ember halálát okozta, legutóbb 2010-ben ölte meg tapasztalt gondozóját. Cowperthwaite ennek a halálesetnek a kapcsán kezdett filmjén dolgozni, feltárva az embertelen körülményeket, amelyek közt ezeket az állatokat tartják, és amelyek agresszív viselkedésüket is magyarázhatják. A Blackfish-nek az USA-ban nagy visszhangja lett, és petíciók indultak azért, hogy betiltsák a kardszárnyú delfinek fogságban tartását.

* * *

Közlekedésrendészet (Drogówka)
Mikor vetítik? Április 5. 20:45 Örökmozgó

Wojciech Smarzowski (Mai menyegző, Sötét titkok, Rózsa) filmje egyszerre pörgős, cinikus humorú thriller, illetve szatíra a mai lengyel társadalomról. Hét rendőrről szól, akik a címbeli ügyosztályon dolgoznak Varsóban, és féktelen bulizási szokásaikkal és szexuális kicsapongásaikkal éppenséggel nem nevezhetők mintapolgároknak. Amikor egyiküket titokzatos körülmények közt meggyilkolják, és Król nevű társukra terelődik a gyanú, a férfi úgy dönt, hogy elmenekül a letartóztatás elől, és kinyomozza, ki az igazi tettes. Felderítőmunkája során egészen magas körökig vezető korrupciós ügy nyomára bukkan, és arra is ráeszmél, hogy a felettesei aligha érdekeltek a tisztázásában.