Vona Gábor talán még sosem volt ennyire szelíd

választás 2014 gyöngyös jobbik vona
A Jobbik gyöngyösi kampányrendezvénye április 5-én
Vágólapra másolva!
Profi és bájosan amatőr fellépőkkel, ugrálóvárral, olcsó lepénnyel, nyúlfarknyi beszéddel zárta a kampányt Vona Gábor, a Jobbik elnöke Gyöngyösön. Néhány száz ember jól érezte magát, Vona pedig szépen kérte őket, hogy másnap szavazzanak rá.
Vágólapra másolva!

Bedobta magát a választások előtti utolsó napon Gyöngyösön Vona Gábor Jobbik-elnök. Délelőtt a piacon kereste választói társaságát, majd kora délután a Mátra Művelődési Központ kistermében tartott sajtótájékoztatót és lakossági fórumot. Ezt estig tartó utcabál követte a mátraaljai kisváros főterén, ahol majdnem este hétig ő is ott maradt.

Végignézte többek között a bakfis lányok diszkótánc-csoportjait, a karatebemutatót, meghallgatta Leblanc Győző operettjeit, miközben az emberekkel beszélgetett és fotózkodott. Nem csoda, hogy elfáradt, és a végén nagyon rövid beszédet mondott.

Szépen kérte, szavazzanak rá Fotó: Mudra László - Origo

Ebben az álmáról beszélt, elmondta, hogy ha képviselővé választják, azt szeretné, ha 4 év múlva, aki idejön, azt kérdezze: mi történt itt, hogy van munka és közbiztonság, rendesen működik az oktatás, az egészségügy, normálisan megy az élet? „És erre azt válaszolnánk, semmi, csak elkezdtünk tisztességesen dolgozni Mátraaljáért és Gyöngyösért, és mindenki jól érezné magát.” Nagyjából ennyi volt, kiegészítve azzal, hogy nagyon számít a közönség szavazataira másnap, amit igyekszik tisztességgel megszolgálni majd. Ez a pár szó amúgy megegyezett azzal, amit délutáni lakossági fórumán mondott, de a gyöngyösi Fő tér déli sarkában összegyűlő hallgatóság így is hálás volt neki.

„Tömör volt, de jó” – értékelte a beszédet az Origónak egy rózsaszín pulóveres, idősebb nő, akit azonban Vonánál sokkal inkább elbűvölt a pártelnök előtt a színpadon operetteket éneklő Leblanc Győző. Tőle puszit is kapott az előadás előtt. „Most egy hónapig nem mosakszom.” És ha Vonától kapna puszit? – kérdeztem. „Azt meggondolnám.”

Nem minden falap tört elsőre Fotó: Mudra László - Origo

A rövidke beszédet elég hosszú rávezetés előzte meg. Vona az utcabál előtt lakossági fórumot tartott, ahol majdnem egy órán át beszélt, majd délután három óra körül jelent meg a téren, ahol hat óra tájban szólalt fel.

Addig az utcabál családias hangulatban telt, a néhány száz fős közönség kedélyesen ücsörgött a kihelyezett padokon, vagy türelmesen állt akár fél órát is sorba a feliratok szerint Jobbiknak köszönhetően kedvezményes áron kínált 450 forintos lepényért és 250 forintos kürtőskalácsért, jól fogyott az 500 forintos, jobbikos műanyag pohárba mért sör is. A gyerekek fáradhatatlanul ugráltak a gumiköteles trambulinokon és az ugrálóvárban – ha végigállták a sort –, tisztára, mint egy majálison.

A színpadi fellépők között voltak hazafias dalokat éneklő színészek és labdazsonglőr is, de a­z egész rendezvénynek amatőr bájt kölcsönöztek a ritmust csak nehezen eltaláló diszkótánc-csoportok, vagy a falapokat csak második, harmadik próbálkozásra eltörő karatés csapat.

Fotó: Mudra László - Origo

A gyakorlatilag végig langyos hangulatban időző közönség négyszer vált izgatottabbá: amikor szélnek eleresztették a jobbikos lufikat – ezt élénk taps és gyerekek visongása kísérte –, amikor elkezdődött a favágó show – közelebb húzódtak és körbeállták a bemutatót –, amikor Vona Gábor elmondta nyúlfarknyi beszédét – közel húzódtak a színpadhoz és tapsoltak –, és amikor a végén rázendített az eső. Ekkor, aki nem szaladt haza, az a házak tövébe húzódott az eresz alá. A lepényárus előtti sorban állók azonban ekkor is kitartottak.

Amikor Vona feleségével kézen fogva hazaindult az esőtől nedves Rózsa utcán, az örökzöld hazai és nemzetközi rockslágereket játszó helyi zenekart már csak néhány tucat ember hallgatta.

Fórum a nyugdíjas ki mit tud mellett

Az utcabál előtt Vona lakossági fórumot is tartott. Ez annyival volt több a korábbi fórumokhoz képest, hogy belevitte gyöngyösi helyi élményeit is. Felemlegette például általános iskolai történelemtanárát, aki megcibálta pajeszát, amikor nem figyelt az órán, és aki azzal, hogy elsírta magát, amikor Trianonról tartott nekik órát, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy milyen irányba induljon Vona karrierje. Hallgatóságát nem tüzelték fel különösebben a személyes élmények ezt csendben hallgatták, de akkor hálásak voltak és nagyokat tapsoltak, amikor a képviselők mentelmi jogának eltörlését, dupla büntethetőségüket, vagyonosodási vizsgálatukat célzó terveiről beszélt. Meg amikor a környék fellendítését ígérte: „Sikerre vagyunk ítélve, és ezt az ítéletet végre kellene már hajtani” – mondta, és ezért is nagy tapsot kapott.

A szervezők a fórum előtt aggodalmaskodtak, hogy csak a kistermet kapták a művelődési házban és lehet, hogy kevés lesz – a nagyteremben éppen nyugdíjas ki mit tud zajlott -, de azért befért ide a körülbelül kétszáz fős hallgatóság. A szomszéd teremben zajló vetélkedőről azért időnként behallatszott egy-egy dalrészlet.

Hazafelé Fotó: Mudra László - Origo