Felrázva jobb a bor a repülőn

légiutas-kísérő, fedélzet, utas, étel
Une hôtesse sert une collation en vol ŕ bord d'un Fokker 70 de la compagnie aérienne Air Littoral, le 12 octobre 2002. AFP PHOTO DOMINIQUE FAGET
Vágólapra másolva!
Alacsony nyomáson megváltozik az ízlelésünk, a gyors dekantálás javít az érzeten.
Vágólapra másolva!

A repülőgépen felszolgált boroktól nagy csodákat nem lehet várni, általában a még elfogadható alsó kategóriából kerülnek ki – ráadásul ha nem jár a jegyhez, az áruk igen magas. Tovább rontja az élvezetet, hogy nagy magasságban, alacsonyabb nyomáson megváltozik az ízlésünk. Unalmasabbnak érezzük az ételeket is, ezért van, hogy a repülőn felszolgált ételeket másképp fűszerezik.

A Vinepair egy olyan trükköt javasol a fedélzeten felszolgált borok feljavítására, amely könnyedén elvégezhető – írja a Lifehacker. A felnyitás után egy keveset ki kell tölteni a pohárba, majd a maradékot fél percig erőteljesen felrázni. Ez lényegében egy hiperdekantálás, ami lehetővé teszi, hogy az ízek gyorsabban kinyíljanak.

Az alábbi videón a Vinepair tesztje látható, amely megerősíti, hogy a felrázott bor ízletesebb. Ezzel egyébként az első osztályon kapott élményt is utánozhatjuk, ugyanis az ott felszolgált borokat eleve dekantálják a fogyasztás előtt.