Vágólapra másolva!
A Jacky a nők országában egy meglepő és elgondolkodtató szatíra arról, hogy mi történik, ha egy férfiak által kormányozott, nőket elnyomó diktatórikus rendszerben felcseréljük a nemeket. Riad Sattouf, szíriai származású francia rendező képzeletbeli országában felajzott lányok szerenádoznak a kiszemelt fiúk ablaka alatt, a férfiakat csador viselésére kényszerítik, Charlotte Gainsbourg pedig úgy meztelen, ahogy eddig még sosem. 
Vágólapra másolva!

A Jacky a nők országában szellemesen és játékosan szembesít azzal a kényelmes beletörődéssel és közömbösséggel, amivel elfogadtuk és természetesnek vesszük a különféle elnyomó rendszerek működését. Ebben a kitalált, nők uralta diktatúrában csupa olyan helyzetben találjuk magunkat, amelyeket egyszerűen csak azért érzünk abszurdnak, mert az ellenkezőjéhez szoktunk hozzá.

Charlotte Gainsbourg (fegyverrel a kezében) a Jacky a nők országában című filmben Forrás: Titanic Filmfesztivál

Itt mindenki az elsőszülött lány után áhítozik, minden fiú gyanús, aki tud írni és olvasni, elfogadott a többférjűség, és a nők szexuális tárgyként tekintenek a férfiakra. Különösen ügyes ötlet a jól szituált, külföldi turisták szerepeltetése, akik felháborodás helyett érdeklődéssel és kíváncsisággal szemlélik a teljes egyenlőtlenséget.

A rendszer abszurditásának szemléltetése mellé került egy kifordított Hamupipőke-történet is. A filmbeli női diktatúra vezetője, a Generális, ugyanis bált rendez eladósorba került lányának, az Ezredesnőnek (Charlotte Gainsbourg). A herceg helyett tehát az ezredesnőnek kell párt találnia, és a fiatal lányok helyett, az egyedülálló férfiak egymásra licitálva csinosítják magukat a tükör előtt.

Vincent Lacoste a Jacky a nők országában című filmben Forrás: Titanic Filmfesztivál

Hamupipőke pedig egy szegény és árva fiatalember, Jacky (Vincent Lacoste), a mesebeli figura minden tartozékával. Gonosz mostohák és mostohatestvérek csapatai igyekeznek megakadályozni, hogy eljusson a bálba, de akad egy segítője, a lázadó nagybácsi, aki szőrén üli meg a pónit és nem riad meg a nőktől sem.

Jacky végül álruhában, nőnek öltözve jut be a rendezvényre, ahol lányos külsejébe első látásra beleszeret az Ezredesnő. Ekkor kitör a botrány, és a nagy kavarodásban már se mi, se ők nem tudják, hogy fiúk-e vagy lányok.

Charlotte Gainsbourg a Jacky a nők országában című filmben Forrás: Titanic Filmfesztivál

A diktatúra által megnyomorított szerelmesek története abszolút komolyan vehetetlen, és nem is olyan szórakoztató, mint a rendszer működésének a bemutatása, és ez határozottan csökkenti a film élvezhetőségét. Charlotte Gainsbourg viszont tökéletesen beleillik ebbe az abszurd világba, és felejthetetlen, ahogy szerelemtől elaléltan bébirépával kínálja választottját, majd intim vallomásra ragadtatja magát: "Nem tudok a nyelved nélkül élni".

- - - - - - - - - - - - - - - -

A Jacky a nők országában című filmet még egyszer vetítik a Titanicon.