Átalakul és folytatódik az NHP

Vágólapra másolva!
Óriási lendülettel indult tavaly a jegybank kedvezményes kkv-hitel programja, de a kezdeti lelkesedés után ez a lendület alaposan megtört. Most új lehetőségekkel igyekeznek újra felkelteni az érdeklődést.
Vágólapra másolva!

A program új szakaszával életbe lépő legfontosabb változásokról az MNB most adott ki közleményt. A módosuló feltételek részben május- részben pedig június elejétől érvényesek.

Forgóeszközhitelek 3 évre

A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy a kis-és középvállalkozások egy adott beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket hosszabb távon is fedezni tudják.

Lehetővé válik a faktoring finanszírozása

Az NHP előző - harmadik - szakaszában a lízing lépett be finanszírozható pénzügyi eszközként, az új szabályozás szerint a faktoring is ilyennek számít majd. Ez azoknak a vállalkozásoknak jöhet jól, akik eddig forgóeszköz-hitelből fedezték a tőkeigényüket, hiszen az erre használt biztosítékok a faktoring esetében felszabadulhatnak.

A kereskedelmiingatlan-hitelek portfóliótisztítása felgyorsulhat

A KKV-k számára a továbbértékesítési célú kereskedelmiingatlanvásárlás mellett lehetővé válik kereskedelmi ingatlanok bérbeadási célú megvásárlásának refinanszírozása is azokban az esetekben, ha az nem teljesítő vagy felmondott hitelhez kapcsolódik. Ennek a változásnak a célja, hogy a nem teljesítő hitelek miatt "beragadt" ingatlan-projektek értékesíthetőek legyenek, az ezekre használt források pedig felszabadulhassanak, és új helyet találjanak maguknak a piacon.