Ipari rezsicsökkentés és nonprofit közműszolgáltatás jön

Vágólapra másolva!
Szárnyal az állami Magyar Villamos Művek(MVM) profitja, s úgy tűnik, a nonprofit működés alatt sem feltétlenül a profit nélküli működést értik majd a céget irányítók. 
Vágólapra másolva!

Az új magyar nonprofit közműszolgáltató nem feltétlenül az MVM-mel lesz azonos, de fontos szerepe lesz a nonprofit közműszolgáltatásban - legalábbis erre lehet következtetni Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szavaiból, amelyek a Magyar Villamos Művek (MVM) sajtótájékoztatóján hangzottak el.
Már idén elfogadhatják az új közműszolgáltatási törvényt a miniszter szerint, s ez lesz az alapja a nonprofit közműszolgáltatásnak, s az „ipari rezsicsökkentésnek” is.

Hogy mennyivel lesz olcsóbb lesz az áram, a gáz a vállalkozásoknak, arról azonban semmit sem árult el,a fejlesztési miniszter, s arról sem sokat, hogyan is tervezik ennek elérését, s hogy mikorra. A miniszter a hogyannal kapcsolatban a paksi bővítést, illetve az üzemhosszabbítást említette, az időpontról azt mondta, még idén - ám később kiderült, a közműtörvény megalkotására gondolt. "A GDP-növekedés legfontosabb záloga az alacsonyabb áram és gázdíj" - mondta Horváth Péter, az MVM vezérigazgatója. Nemrégiben egyébként keleti szomszédunk, Románia is ipari rezsicsökkentést hirdetett.

Profit vagy nonprofit?

A több közműcég államosítása következtében óriás vállalkozássá duzzadt Magyar Villamos Művek 22 milliárd forintos mérleg szerinti eredménnyel zárt 2013-ban, részvényenként 300 forint, összesen 10,17 milliárd forint osztalékot fizet. A sajtótájékoztatót tartó miniszter és a menedzserek mintha nem érzékelték volna az ellentmondást az MVM szárnyaló eredményei és az energiaszolgáltatás nonprofit működésére történő átállítása között.

Németh Lászlóné az ellentmondást firtató újságírói kérdésre azt mondta, hogy „az MVM osztaléka itthon marad”, s hogy „az osztalék adja meg a működtetés biztonságát”, amely azért különös, mert az osztalék alatt általában azt értjük, amit az adózott eredményből fizetnek ki a tulajdonosoknak, s ők azt bármire fordíthatják, hiszen az övék.

A miniszter asszony - aki egy újságírói kérdésre ugyan nem árulta el, tagja lesz-e a következő Orbán-kormánynak, de meglehetős természetességgel beszélt a kormány jövőbeni terveiről - szerint a haszon a fejlesztésre lesz fordítva. Baji Csaba elnök-vezérigazgató inkább azt hangsúlyozta, az idei eredményekről korai beszélni még, s az eredmény a majdan megvásárolandó cégek eredménytartalmától is függ.

További államosítások jöhetnek

Lesz még a jelenleginél is nagyobb az MVM, de arról egyelőre nem árultak el semmit, mely vállalatokat, illetve még azt sem, milyen jellegű vállalatokat, s hányat kíván még az MVM felsorolni. Sőt, arról sem kívántak beszélni, mennyi forrást szánnak a vásárlásokra. Németh Lászlóné annyit mondott el: a források rendelkezésre állnak, s határozottak az elképzeléseik arról, hogy mely vállalatra mekkora forrást szánnának.

A tervezett vásárlások nagyságrendjéhez némi fogodzót ad, hogy idénre az elnök vezérigazgató 1200 milliárd forint körüli árbevételt vár, a tavalyi 922 milliárddal szemben.