Megérkeztek a vietnami szavazatok is

Vágólapra másolva!
Szerda délben megjött az utolsó külképviseleti urna a Nemzeti Választási Irodához, de majd csak pénteken bontják fel. Addig az átjelentkezők szavazatait szortírozzák.
Vágólapra másolva!

Egy nappal a határidő lejárta előtt az összes külképviseleti urna megérkezett Nemzeti Választási Irodához, utolsóként szerda délben a Vietnamban leadott szavazatokat tartalmazó. A jogszabály szerint az urnáknak a szavazás utáni negyedik nap, vagyis csütörtök éjfélig kell megérkezniük az NVI-hez.

Szerda reggelre 96 külképviselet urnái már rendben eljutottak az NVI-hez, utolsóként Hanoiból érkezett meg a 22 voksot tartalmazó urna. A külképviseleteken összesen 24 059 választópolgár adta le szavazatát.

Az NVI munkatársai várhatóan majd csak pénteken bontják fel valamennyi urnát, mert egyelőre az átjelentkezéssel szavazó választópolgárok szavazatait szortírozzák egyéni választókerületek szerint. A 128 ezer átjelentkező voksait hétfőn vitték az NVI-be.

A külképviseleti urnákban lévő voksokat a 106 egyéni választókerület szerint csoportosítják, majd az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt eljuttatják őket a választókerületek kijelölt szavazatszámláló bizottságaihoz. Itt az összeset belekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és számlálják meg a szavazatokat.

Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben. Ekkor lesz meg az április 6-i választás hivatalos eredménye.