Több sebből vérzik Kína

Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek egyik érdekes témája, hogy a jövőben hogyan fog alakulni a kínai gazdasági növekedés. Ugyanakkor a GDP lassuló bővülése csak az egyik tényező, ami veszélyezteti a stabilitást. A rendszer mélyén több más hiba is rejlik.
Vágólapra másolva!

A hétközben megjelent adatok alapján az elmúlt negyedévben évesítve mindössze 7,4 százalékkal nőtt a kínai gazdaság, ami ugyan meghaladja a 7,3 százalékos piaci várakozást, de az előző negyedévhez képest lassulást jelent. Utoljára 2012 harmadik negyedévében volt ilyen lassú a kínai gazdaság növekedése, amire ráadásul az ezt megelőző években nemigen volt példa.

A beruházások, a belső fogyasztás, illetve az ipari termelés növekedése alátámasztják, hogy a kínai gazdaság az exportra épülő gazdasági növekedési modelljét próbálja átalakítani és a belső fogyasztásnövekedésre helyezni a hangsúlyt. Az átállás viszont kockázatokat rejthet magában, mivel Kína a magas export termelésén keresztül tud munkahelyeket biztosítani a városokba áramló munkavállalók számára.

Forrás: Investor.hu

Annak ellenére, hogy a kínai gazdaságot próbálják egy fenntartható növekedési pályára állítani, még mindig számos oka van annak, hogy kételkedjünk a sikerben.

1. Nagyon ritka a korrekció nélküli növekedés

Sem az 1890-es évek Amerikája sem az 1990-es évek Japánja nem tudott nagymértékű gazdasági növekedést produkálni kisebb-nagyobb pénzügyi válságok nélkül. Tény, hogy Dél-Korea és Szingapúr esetében ez nem igaz, mivel képes volt tartós gazdasági és pénzügyi válság nélkül növekedni, de a ’90-es években ezeket a gazdaságokat is súlyosan érintette az ázsiai válság. Végeredményben a korrekció itt is megtörtént.

2. Az árnyékbankrendszer

Mióta Kínában az ingatlanláz csillapításának céljából szigorítottak a bankok hitelezési feltételein, az illegális magánhitelezés volumene évről-évre folyamatosan növekszik. A JPMorgan egyes felmérései szerint, ennek a hitelezési formának a mértéke 2010 és 2012 között megkétszereződött (6 ezer milliárd dollárra). Ameddig a kínai központi kormányzat nem képes szabályozni a gazdasági növekedést fékező bankrendszeren kívüli hitelközvetítést, addig az egész gazdaság stabilitása veszélyben maradhat.

3. „ A hegyek magasak, és az uralkodó messze van”

Ezzel a kínai mondással lehet a legjobban jellemezni a kínai kormányzatot, miszerint a központi kormányzatnak kevés a beleszólása az önkormányzatok ügyeibe.