Szakképzés nélkül is engedélyeznek jó néhány munkakört

Vágólapra másolva!
Olyan kicsi a kockázata annak, hogy az elektromos cikkek és számítástechnikai termékek értékesítése szakképesítés hiányában veszélyt jelentene a vásárlókra, fogyasztókra, a közbiztonságra, vagy a termékbiztonságra, hogy miniszteri rendelet tervezete jelent meg a kormány honlapján: a szakképesítés ezentúl nem lesz feltétele az árusításnak.
Vágólapra másolva!

Az államilag szervezett OKJ-s szakképesítések nem képesek olyan mértékben követni a technikai változásokat, mint a forgalmazók és gyártók által biztosított képzések, szakmai iránymutatások – szól a másik érv. A vevők is felkészültebbek és előzetesen tájékozódnak a termékek jellemzőiről, a gyártók pedig részletes használati útmutatókkal is segítik a vásárlókat.

A szaktárca szerint az érintett szakmai szövetségekkel folytatott egyeztetések után nem indokolt a jövőben kötelező szakképesítési előírás a következő idegenforgalmi munkakörökre: szállodai üzemben portai és szobafőnöki tevékenység; utazásszervezés és -közvetítés; rendezvényszervezés; utazási irodai ügyintézés (valutaváltás, szálláshely- és programközvetítés, menetjegyek, valamint egyéni társasutak értékesítése); ügyfélszolgálat, információnyújtás és szabadidő-szervezés. A vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenységek közül pedig a hidegkonyhás kiszolgálást – a kávézók, eszpresszók, és büfék felszolgálóit – vette ki a tervezet a képzési jegyzékből. Az indoklás megjegyzi, hogy a melegkonyhai ételek felszolgálói továbbra is csak szakképzett személyek lehetnek.