Jelentős bevételcsökkenést vár Ukrajnában a Richter

Vágólapra másolva!
Ukrajnai értékesítésének jelentős csökkenésével számol idén a Richter, ami hatással lesz a gyógyszeripari vállalat teljes árbevételére is - mondta Bogsch Erik vezérigazgató csütörtökön a társaság éves közgyűlésének szünetében az MTI szerint.
Vágólapra másolva!
  • Hozzátette, hogy fizikai akadálya jelenleg nincs az ukrajnai szállításoknak, az értékesítés tovább folyik és a vevők is fizetnek. A vásárlóerő azonban nyilvánvalóan kisebb, hiszen az árak jelentősen nőttek a hrivnya gyengülése miatt.
  • A vezérigazgató szerint ugyanakkor még korai lenne megítélni, hogy pontosan milyen mértékben csökkenhet az ukrajnai értékesítés. Ukrajnában dollárban számol el a vállalat, ezzel szemben a hrivnya év eleje óta már mintegy 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.
  • Elmondta azt is, hogy Oroszországban a rubel jelentős leértékelődése mind a forinttal, mind az euróval szemben szintén nehezíti a Richter tevékenységét.
  • A tavalyi 4,8 százalékos euró alapú árbevételbővülés után idén egyébként értékesítésének visszaesésére számít a Richter, legalábbis a februári gyorsjelentést követően erről számolt be Bogsch. Ennek mértékéről azonban nem adott tájékozatatást a menedzsment, és ugyanígy tett Ukrajna esetében is a jelenlegi helyzetre való tekintettel.
Forrás: Investor.hu