Ősztől Szlovákiától is kaphat gázt Ukrajna

Vágólapra másolva!
Megállapodtak a gázszállításról Szlovákia felől Ukrajna felé. Egy erőmű használaton kívüli vezetékét vetik be erre a célra. Az ukrán gázigény ötödét tudnák fedezni így.
Vágólapra másolva!

Megállapodott Ukrajna és Szlovákia arról, hogy Kijev milyen feltételekkel kaphat gázt a szlovák vezetékeken keresztül - jelentették be Pozsonyban szombat este. A megállapodást várhatóan hétfőn véglegesítik és írják alá - derül ki az Eustream szlovák gázszállító vállalat és Tomás Malatinsky gazdasági miniszter közleményéből.

Az egyezség szerint az Ukrajnába irányuló gázszállításhoz a vajáni (Vojany) erőmű céljaira kiépített, de jelenleg használaton kívüli vezetéket veszik majd igénybe, amely Ungvárig viszi majd a gázt.

Korábbi közlés szerint a szállítás ősszel indulhat meg évi 3 milliárd köbméter kapacitással, amelyet folyamatosan 9-10 milliárd köbméterre növelhetnek. Az orosz függőség csökkentésére törekvő Ukrajna akár gázigényének egyötödét is kielégítheti majd a szlovák vezetéken át. Szlovákia már korábban elkészítette tervezetét Ukrajna gázzal való ellátására, de Kijev a korábbi feltételeket nem fogadta el.

Arról, hogy Szlovákia saját gázvezetékén fordított irányban szállítson gázt segítségképpen Ukrajnának, a múlt héten kezdődött háromoldalú egyeztetés a kelet-szlovákiai Nagykaposon, ahol az ukrán és a szlovák fél mellett az Európai Unió képviselői is ott voltak.

Az Oroszországból Ukrajnán át Európába szállító vezetékeken keresztül Szlovákiából jogilag nem lehetséges gázt "visszafolyatni" Ukrajnába, mert ezt az érvényben lévő szlovák-orosz szerződések tiltják.