Két évre bezár a Szépművészeti Múzeum

Liget Budapest Projekt, átalakul a Városliget, múzeumnegyed
Budapest, 2009. szeptember 22. Légi felvétel a részben víz nélküli Városligeti tóról, a Szépművészeti Múzeum északi oldaláról, valamint a Városliget részletéről. MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vágólapra másolva!
A Városligetbe tervezett múzeumi negyed projekt körüli munkálatok miatt jövő februárban nagyjából két évre bezár a Szépművészeti Múzeum. Ezalatt a Szépművészeti mintegy ötven fő művét a Nemzeti Galériában mutatják be.
Vágólapra másolva!

Jövő februártól két évre bezár a Szépművészeti Múzeum a Liget Budapest projekt építési munkálatai miatt – írta a keddi Népszava Baán László miniszteri biztosra, a Szépművészeti Múzeum igazgatójára hivatkozva.

Légi felvétel a Városligeti tóról, a Szépművészeti Múzeum északi oldaláról, valamint a Városliget részletéről. MTI Fotó: H. Szabó Sándor Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A cikkből kiderül, hogy a kormány 1,9 milliárd forintot bocsátott a Városliget Zrt. és a Szépművészeti Múzeum rendelkezésére. Ebből 1,2 milliárd jut a projekt levezénylésére létrehozott cégnek, ebből újul meg például nyárra a zöldfelületek egy része. Csaknem 700 millió forint jut a Szépművészeti Múzeum második világháború óta zárva tartó, romos Román Csarnokának felújítására. Pontosabban a tervek elkészítésre és a projekt elindítására – írja a Népszava. A felújítás költségeit, aminek keretében a Szépművészeti Múzeum teljes műszaki rekonstrukciója is megtörténik, hét milliárd forintra becsülte Baán László.

2014 márciusában írták ki a 870 000 euró összdíjazású nemzetközi, kétfordulós tervpályázatot. A zsűriben számos hazai és nemzetközi tekintély mellett Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is részt vesz. A pályaművek beérkezésének határideje május 27., a második forduló várható kezdete augusztusban lesz, a zsűri pedig a tervek szerint decemberben hirdet végeredményt. 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezések 2016-ban indulhatnak el, az épületeket 2018-ban adhatják át. A hatástanulmányok ez év végéig készülnek el, Baán a Népszava kérdésére azt mondta, ezek várhatóan nyilvánosak lesznek.
A cikkből még az is kiderül, hogy bevonják a Városliget körüli kerületek diákjait a Liget Budapest projekt tervezésébe. A diákok 85 megújuló pad dizájnját alkothatják meg, illetve egy ezer négyzetméteres területet a saját képükre formálhatnak: a "mi placcunkat".

Baán László Fotó: Pivarnyik Balázs - Origo

Hogy milyen érvek szólnak a Liget Budapest-projekt mellett és ellen, azt egy korábbi cikkünkben már körüljártuk. Megkerestük a Szépművészeti Múzeumot, hogy megtudjuk, hogy érinti a két évre tervezett bezárás a múzeum dolgozóit, a múzeum későbbre ígért felvilágosítást.