Csányi szerint nincs jobb az OTP-nél

Vágólapra másolva!
Az OTP szolgáltatásánál jelenleg nem található jobb a magyar piacon. Többek között ezt mondta el Csányi Sándor a Figyelőnek adott interjújában, aki a devizahiteles kérdésről és a szektorális különadókról is szót ejtett. 
Vágólapra másolva!
  • Csányi elhibázottnak tartja a lakossági devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos döntést, mert az rendkívül sokba került a bankszektornak, és nem a rászorultakon segített.
  • A szektorális adók bevezetése a túlzott deficit eljárás alóli kikerülés célját szolgálták, és nem az érintett ágazatokban működő vállalatok büntetését. Az eljárás alóli kikerülés után, a fundamentumok javulásával, és a középtávon fenntartható 3 százalékos deficit elérése után most a magyar gazdaság növekedésének elérése az elsődleges.
  • Ehhez szükség van egy egészséges, aktív bankszektorra, mivel anélkül nem képzelhető el bővülés a gazdaságban sem. Kiemelte, hogy a devizahiteles kérdés még nincs megoldva, de a vezérigazgató bízik benne, hogy ebben ügyében az állam, a bankok és az ügyfelek egyaránt kiveszik majd részüket a teherviselésből. Szerinte az árfolyamgát hatékony és hasznos eszköz, és több szerepet kap majd a helyzet rendezésében.
  • Az FHB-t segítő állami intézkedésekkel kapcsolatban Csányi elmondta, hogy rossz jelnek értékeli, ha az állam oly módon is beleszól a piaci versenybe, hogy kifejezetten elterel ügyfeleket. Ezt ellenséges lépésnek tekintené, de ebben az esetben sem tartana az OTP helyzetének megrendülésétől.
  • Szerinte a mai hazai piacon az OTP-nél nem találnak jobbat az ügyfelek, de természetesen lehetne jobb a bank szolgáltatása.
  • Az OTP 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóját már nem kívánják növelni, és keresik a befektetési lehetőségeket. Csányi a napokban egy másik nyilatkozatban elmondta, hogy elsősorban vállalati bank felvásárlásán gondolkodnak.