Az új munkáltató esetén speciális felmondási jog illeti meg a dolgozókat

Hiányszakmák, kétkezi munka, havi 80 ezer rakpart
Budapest, 2011. augusztus 25. Kanyar Zoltán kőműves légkalapáccsal dolgozik a hőségben a villamos sín felújítási munkálatokon a budai rakparton. A reggel 8-kor kezdődő nyolc órás műszakban dolgozók a legnagyobb melegben kénytelenek a tűző napon dolgozni. A déli órákban megdőlt a budapesti és az országos napi melegrekord. A tartós hőség miatt az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A különféle okokból, a munkáltató személyében történő változások esetén az új munkáltató tizenöt napon belül köteles tájékoztatni a dolgozókat a munkafeltételek esetleges változásáról, illetve a munkavállalókat speciális felmondási jog illeti meg – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Felmondása esetén ugyanis úgy kezelendő, mintha a munkáltató mondott volna fel – azaz jár a végkielégítés és munkavégzés alóli felmentésre is jogosult a felmondási idő felére – abban az esetben, ha a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna, vagy lehetetlenné válna – húzta alá dr. Szabó Áron.
Vágólapra másolva!

Két alapvető esete van annak, amikor a munkavállaló feje felett ilyen szintű, horderejű változások vannak. Az egyik, és a kevésbé problémás lehetőség, hogy a munkáltató cég tulajdoni viszonyai változnak meg, azaz valaki az addigi tulajdonostól megveszi a céget – fejtette ki elöljáróban a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ez a munkaviszonyt semmilyen formában nem érinti, hiszen valójában nem a munkáltató, csak annak tulajdonosi szerkezete változik meg. Természetesen nem lehetetlen, hogy ezt további változások követik, hiszen az új tulajdonosnak lehetnek eltérő céljai, motivációi, de munkajogi szempontból nem történik változás.

Tevékenység, szervezeti egység kiszervezése

Más a helyzet akkor, ha a munkáltató egy adott tevékenységének, szervezeti egységének kiszervezéséről, eladásáról dönt, és ennek módjaként a teljes egységet (a törvény szóhasználatában: anyagi vagy nem anyagi erőforrások szervezett csoportját) egy másik munkáltatónak, másik cégnek adja át.

Önmagában ez a változás sem jár azonban a munkaviszony megszűnésével, és a törvény egyértelműen kimondja azt is, hogy önmagában a munkáltató személyében történő változás felmondás indokául sem szolgálhat. Ezek a jogok és kötelezettségek átszállnak az új munkáltatóra.

A változás alapesetben a munkaszerződésben meghatározott jogokat és kötelezettségeket sem érinti. Előfordulhat viszont, hogy a munkaszerződésben nem szabályozott egyes elemek (például az alapbéren túli munkabér és egyéb juttatások, a munkabérről való elszámolás módja, a munkabérfizetés gyakorisága, a kifizetés napja) változnak – figyelmeztetett dr. Szabó Áron.

Tájékoztatás tizenöt napon belül és speciális felmondási jog

Az átvevő munkáltató az átszállást követő tizenöt napon belül a munkáltató azonosító adatainak közlésével köteles írásban tájékoztatni a munkavállalót a munkáltató személyében bekövetkezett változásról, valamint a munkafeltételek esetleges változásáról.

Előzetesen köteles azonban az átadó munkáltató tájékoztatni a munkavállalókat (vagy képviselőjüket) arról, hogy az átadás mikor és miért történik, valamint arról is, hogy a munkavállaló milyen változásokra számíthat (jogi, gazdasági és szociális következmények, tervezett intézkedések).

Forrás: MTI/Beliczay László

Fontos, hogy a munkavállalókat ilyen esetben speciális felmondási jog illeti meg. Felmondása esetén ugyanis úgy kezelendő, mintha a munkáltató mondott volna fel – azaz jár a végkielégítés és munkavégzés alóli felmentésre is jogosult a felmondási idő felére – abban az esetben, ha a munkáltató személyében bekövetkezett változás miatt a rá irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása következtében a munkaviszony fenntartása számára aránytalan sérelemmel járna vagy lehetetlenné válna.

Természetesen ezen felmondást indokolni kell, és igazolni kell ez utóbbi körülményeket. Ezt a felmondást a munkáltató személyében bekövetkezett változást követő 30 napon belül lehet közölni.

Kollektív szerződés esetén

A fentieken túl a munkáltató nincs kötve semmilyen tekintetben, tehát például a cafeteria fenntartására sincs kötelessége bizonyos ideig, azonban a legtöbb esetben tesz ilyen vállalást az átvevő munkáltató. Az sem kizárható, hogy az átvevő munkáltató létszámleépítést hajt végre, vagy átszervezi az átvett egységet, és ezért némely munkakör megszűnik.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kiemelte: a munkavállaló munkaviszonyának munkáltató általi felmondására ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint alapesetben. Egy nem jogszerű (például valótlan indokra alapozott) felmondás ilyenkor is jogellenes, és a megfelelő bíróság előtt megtámadható. Fontos még megemlíteni, hogy azon cégeknél, ahol kollektív szerződés van, abban el lehet térni a fenti szabályoktól, de kizárólag a munkavállaló javára – mondta végezetül dr. Szabó Áron.