Vágólapra másolva!
Csütörtökön ünnepelte 75. születésnapját Göröcs János, az Újpest egykori 62-szeres válogatott labdarúgója. A kivételes játékintelligenciájáról, zseniális trükkjeiről, váratlan megoldásairól híres csatár tagja volt az 1960-ban olimpiai bronzérmes, két évvel később világbajnoki ötödik helyezett magyar válogatottnak. Úgy véli, a Videotonnak ennyi pénzből aranyat kellett volna nyernie, és nem érti, Lázár Bencét és Kovács Istvánt miért mellőzi a csapata.

"1958 tavaszán játszhattam először az Újpesti Dózsa színeiben, a Népstadionban, ahol mindjárt vezető gólt szereztem. A végén viszont a Salgótarján örülhetett, mert 3-1-re nyert. Sok szép emlékem van, például, amikor a Népstadionban 3-2-re vertük a Honvédot, ott két gólt rúgtam. Vagy az Ajax kiverését említeném a VVK-ból, amikor a Népstadionban a 3-1-es győzelemhez szintén két góllal járultam hozzá" - nosztaligázott a MOB.hu-nak adott interjújában.

Nagy szívfájdalma, hogy nem volt tagja az 1966-os vb-csapatnak. "Lajos bácsi (Baróti Lajos) nagy bánatomra nem vitt ki Angliába, s mivel tíz éve nem voltam szabadságon, azonnal el is mentem nyaralni. Ott értek utol a lila-fehér vezetők, akik az én válaszomtól tették függővé, jöjjön-e Újpestre Baróti edzőnek. Félretéve az egyéni bánatomat, kapásból azt válaszoltam, nagyon jó edző, hozzák csak nyugodtan. Ekkor állt össze a hazai viszonylatban egyedülállóan eredményes Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II., Zámbó ötösfogat. Ám hiába lőttünk 102 gólt, mégis a Ferencváros lett a bajnok, mert a bajnokság utolsó öt mérkőzését kivétel nélkül mind megbundázták. Így nekünk 1969-ig kellett várnunk a bajnoki aranyéremre."

Elárulta, büszke rá, hogy itthon csak Újpesten volt edző, külföldön viszont Kuvait után még Iránban is megfordult. Minden hétvégén megnéz hat-nyolc bajnokit, de ha van magyar találkozó valamelyik csatornán, akkor előbb odakapcsol - mégsincs jó véleménnyel a hazai bajnokságról. "Itt van például a Videoton, tele portugál vendégművészekkel. Ennyi pénzért fölényesen kellett volna nyernie a bajnokságot - a közelébe sem kerül az aranyéremnek. Azt hiszem, mégis inkább a magyar edzőket kellene favorizálni, mert azok csak jobban ismerik az élcsapatokat, mint a külföldről érkezők."

Hozzátette, hogy számára rejtély a fehérvári Kovács István pihentetése, és ugyanígy vélekedik az újpesti Lázár Bencéről, "a kispadról ugyanis nem lehet beleerősödni a játékba".

A válogatottról így beszélt. "Mi vagyunk az örök reménykedők országa. Most éppen a Pintér Attila vezette együttestől várjuk az előrelépést. Azután jön a kicsit lebecsült finnek és szépen leiskoláztak bennünket."

A teljes interjú itt olvasható.