Feltűnően kevés magyar háztartás használ mobilnetet

Vágólapra másolva!
A mobilinternet-használatban Magyarország a sereghajtók között van az európai országok között: 32 százalékunkat csak Portugália, Bulgária és Görögország múlja alul, adta hírül az Internetet.hu távközlési összehasonlító portál. Az uniós átlag 52 százalék. Ezzel szemben a kábeles hálózathasználatban mintegy 67 százalékkal élen járunk, míg az EU tagállamaiban 20-30 százalék a jellemző adat.
Vágólapra másolva!

Európában átlagosan 16 százalékot, hazánkban mindössze 6 százalékot nőtt a mobilnetet használó háztartások száma 2011 óta. Nyugat-Európában viszont valósággal tarol a stick-megoldás: Spanyolországban 35, Olaszországban 24, Belgiumban pedig 23 százalékkal többen élnek vele, mint három éve. A legtöbben jelenleg Svédországban (78 százalék), Dániában (75 százalék), Nagy-Britanniában (71 százalék) és Luxemburgban (70 százalék) élnek a mobilinternet adta lehetőségekkel. Abban az utolsó helyen osztozunk Bulgáriával, hogy a fogyasztók mindössze 23 százalékának van internetelérése a telefonján, abban viszont egyedi adatot képviselünk, hogy a bázishoz képest ez még 8 százalékot csökkent is.

Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője szerint a visszaszorulás egyik oka, hogy a VoIP-alapú szolgáltatások teremtette versenyhelyzetre reagálva mindhárom szolgáltató olyan fix áras csomagokat vezetett be, amelyekkel korlátlan számú beszélgetést és sms-küldést bonyolíthat a felhasználó. Egyik jelenség – az internetes telefonálás, illetve a kedvezményes csomagok – sem mozdította elő a mobilnet-használat növekedését.

A kábeles net általában nemcsak olcsóbb a mobilinternetnél, de összehasonlíthatatlanul gyorsabb is, nem beszélve az adatforgalmi különbségekről. „Viszont azok, akik csupán e-mailezésre szeretnék használni az internetet, több, a vezetékesnél is olcsóbb csomag közül is válogathatnak” – teszi hozzá Solt Ádám. Mindemellett az európai távközlési piac egységesedésével, az infrastruktúra és a technológiák folyamatos fejlődésével (és az ezzel együtt járó árcsökkenéssel), valamint az okostelefonok, tabletek és hasonló eszközök elterjedésével a következő években a magyar mobilinternetes piacon is várható áttörés, valószínűleg részben a kábeles internet rovására.