Vágólapra másolva!
Egy hatalmas hitellufi kialakulása felé tartunk, ami néhány éven belül óriási összeomláshoz fog vezetni. Ezt állítja Nouriel Roubini, a világhírű befektetési guru, akire márcsak azért is érdemes odafigyelni, mert évekkel korábban megjósolta a 2008-as válság kialakulását. 
Vágólapra másolva!
  • Ismét összeomlással riogat a pesszimista jóslatairól ismert Nouriel Roubini. A guru ezúttal úgy véli, hogy egy hitelbuborék kialakulásának a kezdeténél tartunk, ami később csúnya összeomláshoz fog vezetni - írja a MarketWatch.
  • A Fed még jó darabig alacsony szinten fogja tartani az alapkamatot annak emelésének megkezdése után is, ami az olcsó hitelek révén támogatni fogja a gazdaságot. Azonban az alacsony kamatok kockázatos hitelezési gyakorlatok kialakulásához fognak vezetni, amik egy buborék kialakulását és későbbi kipukkanását okozhatják.
  • Roubini szerint jelenleg is megfigyelhetőek a 2008-as válság kirobbanása előtti években mutatott aggasztó dolgok. Ilyen például, hogy óriási mértékben bocsátanak ki a vállalatok bóvlikötvényeket, melyek iránt hatalmas a kereslet. Gondoljunk csak a Numericable Group 11 milliárd dolláros áprilisi bóvlikötvény-kibocsátására, mely mindenkori rekordnak számított. Ezen túl az olyan kötvények iránti is egyre nő a kereslet, melyek pénz kifizetése helyett újabb kötvényekkel teljesítik az aktuális törlesztőrészleteket.
  • A befektetőknek elképesztő hozaméhsége, gyakorlatilag mindent megvesznek, melynek hozama többet ígér nullánál. Emiatt a bóvlikötvények értékeltsége is extrém magas szintekre került.
  • A problémák még egy-két évig nem fognak felszínre bukni, de már rajta vagyunk az összeomlás felé vezető úton.
  • Jim Cramer, világhírű befektetési szakember viszont nem látja ennyire pesszimistán a helyzetet. Azt elismeri, hogy vannak hasonlóságok a mostani és például a 2000-es évek dotkom-lufija előtti helyzet között, azonban most nem várható a 15 évvel ezelőtti összeomlás megismétlődése.
  • Az idei év és a 2000-es évek közötti különbség, hogy a mostani IPO-hullámban tőzsdére menő cégek nyereségesek lehetnének, ha akarnának, míg 15 évvel ezelőtt ez lehetetlen volt. Akkor közük sem volt a profithoz a tőzsdére menő cégeknek, míg most csak a számviteli ügyeskedések révén, a saját akaratukból nem mutatnak ki nyereséget a tőzsdére menő vállalatok. Ahelyett inkább visszaforgatják a nyereséget, és abból finanszírozzák a jövőbeli növekedést - tette hozzá Cramer.

Korábbi cikkeink Roubini jóslatairól: