Hatalmas összeborulás a tv-iparban?

Vágólapra másolva!
A milliárd Rupert Murdoch irányítása alatt álló 21st Century Fox átadná a brit British Sky Broadcasting Groupnak a Sky Deutschland és Sky Italia társaságokat. Így egy 10 milliárd eurós ügylet jöhetne létre, amivel a brit BSkyBG Európa egyik legjelentősebb kábeltv-szolgáltatójává válhat. 
Vágólapra másolva!

Óriási összeborulás készülődik az európai kábeltelevíziós iparágban. Rupert Murdoch médiamogul ugyanis jelentős átszervezéseket kíván végrehajtani az irányítása alatt álló cégeknél, mely átrendezheti az európai kábeltv-piacot.

A hírek szerint Murdoch a British Sky Broadcasting Group - melyben 39 százalékos részesedéssel rendelkezik az amerikai médiaóriás, a 21st Century Fox - alá szervezné be a német Sky Deutschland és Sky Italia kábelszolgáltató vállalatokat. A 21st Century Fox a Sky Deutschlandnek az 57 százalékos, a Sky Italiának a 100 százalékos tulajdonosa.

A 10 milliárd eurós ügylet keretében a Fox átadná a Sky Deutschland és a Sky Italia irányítási jogait a brit British Sky Broadcasting Groupnak. A már jelenleg is legnagyobb brit fizetős tv-szolgáltatónak számító BSBG így Európa egyik legjelentősebb kábelszolgáltatójává válna, és 8,5 millió új előfizetővel bővülne az ügyfélköre a német és olasz felhasználók átvételével. A brit cég vezetői szerint a vállalat így világszínvonalú fizetős televíziós szolgáltatásokat nyújtó csoporttá válhatna, mely összesen 23 millió előfizetővel rendelkezhetne.

A BSky Murdoch tervei szerint egy nagy növekedési potenciállal rendelkező piacon válhatna domináns szereplővé. Európában csak 41 százalékos a fizetős kábeltv-piacon előfizetők aránya szemben az USA-ban megfigyelt 90 százalékkal. A kábelszolgáltatók előtt tehát bőven van még tér a növekedéshez, akik internet, televízió és telefon- szolgáltatásokat egy csomagban nyújtő előfizetésekkel kívánják megnyerni az ügyfeleket.

A Fox így kiszállna a fizetős tv-szolgáltatással foglalkozó üzletágból, és ezután csak a mozi- és tv-stúdióival foglalkozhatna. A kábelhálózat viszont az amerikai társaságnál maradna. A Fox egyes üzletágainak leválasztása nem most kezdődhet, mivel korábban a News Corp szórakoztató egységet választották le a cégről.

A felek közötti tárgyalások még kezdeti fázisban vannak, és legkorábban a nyáron jelenthetik be az ügyletet. A Fox 10 milliárd eurós ajánlata 2 milliárd eurós prémiumot tartalmaz, mivel a Sky Deutschland 3 milliárd eurós, a Sky Italia 5 milliárd eurós piaci értékkel rendelkezik.

A híreket felemásan fogadták az érintett cégek befektetői. A Sky Deutschland papírjai 6,4 százalékos ugrást mutattak be, a British Sky Broadcasting Group viszont 2,6 százalékkal esik.

Sky Deutschland napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

British Sky napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu