5 milliárd euróval jutalmazza befektetőit a Vivendi

Vágólapra másolva!
Óriási meglepetést szerzett első negyedéves gyorsjelentésével a Vivendi, miután a várt 7 százalékos profitbővüléssel szemben 20 százalékos nyereségnövekedésről számolt be a francia médiacég. Ráadásul az elkövetkezendő másfél-két évben mintegy 5 milliárd eurót oszthat szét a részvényesek között a társasásg osztalék, illetve részvények visszavétele révén.
Vágólapra másolva!

Habár a Vivendi 3,7 százalékos csökkenést szenvedett el az első negyedében, nem okozott nagy meglepetést a piacon, mivel a 2,72 milliárd eurós értékesítési adat egybevág az elemzők által várt 2,73 milliárddal.

Legjobban a kábeltelevíziós operáció, a Canal+ teljesített, amely éves alapon 2,4 százalékos árbevétel bővülést ért el. A két kisebb súllyal rendelkező egység, a Universal Music és a GVT viszont már nem tudott növekedést felmutatni. Előbbi 9,8 százalékos, míg utóbbi 7,6 százalékos bevételcsökkenésről adott számot a devizaárfolyamok kedvezőtlen mozgása miatt.

Az értékesítési adat már nem tartalmazza az értékesítendő SFR számait, amivel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy folytatódott bevételek visszaesése, ugyanakkor az erózió (-5,8%) mértéke már jóval alacsonyabb volt, mint az elmúlt negyedévekben.

Forrás: Investor.hu

Az egyszeri tételekkel tisztított nyereség terén (szintén SFR nélkül) már nagyobb meglepetést szerzett a francia társaság. A 161 millió eurós profit nem csak az elemzői konszenzusban szereplő 142,8 millió eurós eredményt, hanem a tavaly nyereséget is sikerült túlszárnyalnia mintegy 20 százalékkal.

Tegnap lezárult a Maroc Telecom eladása

Szintén pozitív fejlemény, hogy a negyedév során 13,2 milliárd euróról 11,2 milliárd euróra csökkent a társaság adósságállománya, ráadásul ha a Maroc Telecomban meglévő 53 százalékos részesedés eladását is figyelembe vesszük, akkor már csak 7,1 milliárd eurós adósságállományról beszélhetünk. Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy a Vivendi tegnapi bejelentése szerint tegnap hivatalosan is lezárult a tranzakció.

Az ügylet lezárását követően ráadásul már csak egy lépésre található a Vivendi attól, hogy befejezze a vállalatnál zajló reorganizációs folyamatot, aminek eredményeképpen a jövőben a médiatevékenységre kíván fókuszálni. Ezt elsősorban a távközlési egységek értékesítésével kívánja elérni a társaság, a folyamatból pedig már csak a második számú francia mobilszolgáltatóban, az SFR-ben meglévő részesedésének eladása van hátra.

Ezzel kapcsolatban friss információ nem látott napvilágot. A médiacég menedzsmentje április elején bólintott rá az Altice ajánlatára, aminek keretében a Vivendi 13,5 milliárd eurónyi készpénzt, illetve egy 20 százalékos részesedést kap a vevő leányának, a Numericable-nek és az SFR-nek az egyesüléséből létrejövő cégben.

5 milliárd eurót oszt szét a Vivendi

A részvényesek számára kedvező hír, hogy a Vivendi az elkövetkezendő két évben közel 5 milliárd eurót készül visszajuttatni a tulajdonosok felé osztalék, illetve részvény visszavásárlás formájában. A lépésre ugyanakkor számítani lehetett, korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy a 1 eurós rendkívüli osztalékkal számolnak az elemzők.

Kedvezően fogadták a befektetők a Vivendi gyorsjelentését, ugyanakkor a kezdeti 1,6 százalékos emelkedés mostanra 0,5 százalékos pluszra olvadt.

Forrás: Investor.hu