Alig emelkedik a főnökök fizetése

Vágólapra másolva!
Szinte alig emelkedik a főnökök fizetése az utóbbi hónapokban, míg az alkalmazottak bére egyre gyorsabban növekszik.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen érdekes ábrát tett közzé a Barclays, akik az amerikai órabérek emelkedését a szerint ábrázolták, hogy magas beosztásúak (a főnökök), vagy az alacsonyabb beosztásúak (az alkalmazottak) fizetéséről beszélünk.

Miközben az Amerikai Munkaügyi Hivatal szerint alig emelkednek a fizetések, addig a Barclays elemzéséből kiderül, ennek főleg az az oka, hogy a magas beosztásúak (sötétkék vonal) bére egyre alacsonyabb ütemben nő. Bezzeg az alkalmazottaké (világoskék vonal), na az egyre inkább gyorsul. Íme:

A alkalmazottak, és a felső vezetők fizetésének éves változása az USA-ban. Forrás: BLS, Barclays Research, Haver Analytics

Persze azt villámgyorsan leszögezném, hogy a magasabb beosztásúak jövedelmük egy részét bónuszban, vagy éppen részvényjuttatásokban kapják, melyeket az ábra nem tükröz.

Ezzel együtt a fenti ábrán látható, hogy a munkaerő 83 százalékát kitevő alkalmazotti réteg egyre magasabb bért kap, ami idővel a nagyobb fogyasztásban ölthet testet. A vállalatok számára ugyanakkor a bérköltség emelkedhet, ami akár a nyereségre is nyomást gyakorolhat (bérnyomás).