Az első negyedévben jól teljesítettek a műszaki termékek

család, Nem pusztítja el a kórokozókat a mosógép, zokni
A háztartási nagygépek eladási adatai stabilan jók
Vágólapra másolva!
A GfK TEMAX felmérése szerint csaknem 15 százalékot emelkedett az értékesítés az első negyedévben, pedig bizonyos termékek kétszámjegyű csökkenést hoztak.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok

kategóriája szinte egymagában 26 százalékkal felhúzta a mobiltelefonok szegmensét a bázishoz képest, a január és április között minden 10 eladott telefon között csak 4 volt hagyományos. Ez az erősödés afelé is hat, hogy keresettebbek lesznek a márkás, drágább okostelefonok.

Az LCD kijelzős tévé

a szórakoztató elektronikai termékosztály legnépszerűbb darabja, egyben a 21 százalékos növekedés, a 16,2 milliárd forintos forgalom legfőbb motorja, miközben a 37 colos képernyőméret alatti modellek is elég kelendők voltak. Kiugrónak mondható a játékkonzolok teljesítménye volt kimagasló: a PS4 platform megjelenése fellendítette saját szegmensét és így hatott a teljes piacra.

A háztartási nagygépek eladási adatai stabilan jók Forrás: Thinkstock

A háztartási gépek

szegmense változatos képet mutat. A nagygépek stabil és folyamatos növekedést (19,6 százalék) hoztak, ehhez pedig minden árucsoport eladási adatai hozzájárultak, de a sztárok a hűtők és mosógépek, különösen az előbbinél a kétajtós, alulfagyasztós modellek, utóbbinál az elöltöltős, keskeny kivitelűek. A kisgépek főleg a folyamatos promóció miatt hoznak szép számokat (20,4 százalék). A hajformázók és az olajsütők kivételével minden kategória felülmúlta az előző év adatait: tartoltak a konyhai előkészítő eszközök, a robotgépek, a turmixok és a botmixerek, de a kávéfőzők, a vízforralók, a kenyérpirítók is szépen szerepeltek.

A kütyük

szegmensének toplistása a tabletek kategóriája, és népszerűek a klaviatúrák is – főként éppen mert a számítógépek mellett a táblagépekhez és a tévékhez is szívesen vásárolják őket. Az információs technológia eszközei 5,5 százalékos emelkedést mutatott a bázishoz képest. Ám a háttértárolók stagnáltak, a webkamerák pedig kétszámjegyű csökkenést könyvelhettek el a tavalyi év azonos időszakához képest.

Negatívan szerepelt azonban

minden, ami fotó: forgalmi értékben 4,1 százalékos csökkenést mutat. A hagyományos fix objektíves, kompakt fényképezőgépek hanyatlását ugyanis nem ellensúlyozta sem a D-SLR, sem a rendszerkompakt (MILC) egyébként növekvő tortaszelete. A fényképezőgépek legfőbb versenytársa az okostelefonok vonatkozó funkciója.

A kellékanyag-kereslet csökkenése

látszik meg az irodaszerek 8,5 százalékot esett forgalmában. A nyomtatók és a multifunkcionális eszközök forgalmának bővülése hozhatott volna pozitív eredményt, de a mérleg nyelvét negatív tartományba billentette a festékpatronok és tonerek csökkenése.