100 milliós bírság a cégeknek az online kasszás hibák miatt

Vágólapra másolva!
A NAV 16 ezer ellenőrzést végzett az első négy hónapban az online kasszák miatt, és minden tizediknél találtak valamilyen hibát. Kiderült, a NAV álcázva magát vásárolt kasszát, és megpróbálja feltörni őket.
Vágólapra másolva!

A vizsgált üzletek több mint tizedénél talált valamilyen problémát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amikor célzottan ellenőrizte az online pénztárgépek bekötését. A hatóság 100 millió forintos bírságot szabott ki, és tíz üzletet zárattak be - írta az onlinekassza.hu hírportál, amely Vágujhelyi Ferenccel, a NAV elnökhelyettesével készített interjút.

Az elnökhelyettes azt mondta, az év első négy hónapjában mintegy 16 ezer, a pénztárgépekkel kapcsolatos célzott ellenőrzést végzett az adóhatóság, de ez a szám nem tartalmazza azt, amikor a pénzügyőrök a komplex ellenőrzéseknél vizsgálták a pénztárgépeket is. A vizsgálatok során 1752 alkalommal állapítottak meg valamilyen hibát vagy hiányt - közölte Vágujhelyi Ferenc.

Az elnökhelyettes szerint történtek kísérletek a bevételek eltitkolására, de az adatbányászati módszerekkel könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma.

A kasszák műszaki ellenőrzése sem ért véget azzal, hogy megkapták a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyét. A NAV is vásárol kasszákat, sokszor a gyártók, forgalmazók nem is tudják, hogy az adóhatóság vette meg a gépet, fedővállalkozásokat használnak erre. A hackerlaborban alaposan átvizsgálják a kasszákat, megpróbálják feltörni - árulta el az elnökhelyettes.

Az online pénztárgéprendszerben értékes információk halmozódnak fel, ezért nagy erőt fordítanak egyrészt a fizikai, másrészt az informatikai védelemre. A szervert a nyílt interneten keresztül nem lehet elérni, így megtámadni sem. A munkatársak kiválasztása, ellenőrzése is stratégiai kérdés - tette hozzá Vágujhelyi Ferenc.