Ettől a tizenöt filmtől lesz hangos a nyár

Demóna, 15 film, amitől vidám lesz a nyár
Vágólapra másolva!
Angelina Jolie az arccsontjával ijesztget, a Transformerek újra zúznak, Cameron Diaz házi pornót forgat, Palvin Barbara az ókorba kirándul, Sylvester Stallone harmadszor is összetereli az akciótatákat. Ezekhez a filmekhez rágjuk a popcornt idén nyáron. 
Vágólapra másolva!

Demóna (Maleficent)
Bemutató: június 5.

Angelina Jolie nemigen szokott negatív figurákat játszani, ezért kíváncsian várjuk, milyen lesz ijesztő kiugró arccsonttal felszerelve a kifordított Csipkerózsika-mesében, amelyben ő alakítja a gonosz uralkodónőt, aki megátkozza a csecsemő Aurora hercegnőt (Elle Fanning). A film Robert Stromberg első rendezése, ami jó hír azoknak, akik szerették az Avatar, az Alice Csodaországban és az Óz, a hatalmas látványvilágát, amelyeket ő tervezett, de az előzetest látva kicsit aggódunk, hogy az életre kelő fák és más látványosságok mellett a mese emberi oldala talán elsikkadt kissé. Érdemes lesz figyelni a filmben ötévesen is felbukkanó Aurórát, akit Vivienne Jolie-Pitt alakít élete első filmszerepében.

* * *

Hogyan rohanj a veszTEDbe (A Million Ways to Die in the West)
Bemutató: június 12.

Seth MacFarlane-t sokáig csak a Family Guy című merész humorú animációs sorozat rajongói ismerték, de 2012 nyarán óriási sikert aratott Ted című első nagyjátékfilmjével, amelyet ő írt és rendezett, és még Mark Wahlberg elválaszthatatlan jó barátjának, a Ted nevű obszcén plüssmedvének a hangját is maga szolgáltatta. A film sikere után nyilván szinte bármit megcsinálhatott volna, ő pedig egy westernkomédiát választott, amiben egy béna, gyáva farmert alakít, akiből a tökös Charlize Theron farag igazi férfit, hogy szembenézhessen a morcos Liam Neesonnal. Egyébként a Ted folytatására is csak jövő nyárig kell már várni.

* * *

Így neveld a sárkányodat 2 (How to Train Your Dragon 2)
Bemutató: június 19.

Az első kritikák szerint, ha az Így neveld a sárkányodat folytatása talán nem is sikerült annyira szuperül, mint a négy éve bemutatott első rész, azért ez is egy szeretnivaló, kedves kis animációs film. Az eltelt évek alatt a viking főhősből, Hablatyból nyurga kamaszfiú lett, és sárkánybarátja, Fogatlan is megnőtt. Kalandozásaik során felfedeznek egy jégbarlangot, ahol egy csomó sárkány él, és Hablaty rátalál saját anyukájára is, azonban felhőtlen családi összeborulásról nem lehet szó, mert a sárkányok és az emberek közt háború készül.

* * *

Transformers: A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction)
Bemutató: június 26.

Az első három Transformers-film főszereplőjének, Shia LaBeoufnak a távozása után most teljesen új szereplőgárdával indítják újra a franchise-t, de a robotos zúzás rajongóinak semmiképp sem kell aggódniuk, mert a hatásvadász lassított felvételek nagymestere, Michael Bay maradt a rendezői székben. Az új főszereplő Mark Wahlberg, akivel Bay a Pain & Gain című vicces akcióthrillerje forgatásán haverkodott össze. Most egy autószerelőt alakít, aki szabadidejében roncsokat pofoz helyre, hogy legyen miből fedeznie lánya (Nicola Peltz) egyetemi tanulmányait, de legfrissebb szerzeményéről kiderül, hogy az maga Optimus Prime, akire természetesen rögtön többen is le akarnak csapni.

* * *

Kavarás (Blended)
Bemutató: július 3.

Drew Barrymore és Adam Sandler a Nászok ásza és Az 50 első randi után most harmadszor is megpróbálnak egymásra találni egy romantikus komédiában, de ha hihetünk az első kritikáknak, vagy akár az előzetesnek, akkor ez most elég nyögvenyelősen megy csak nekik. A sztori szerint mindketten gyerekeiket egyedül nevelő szülők, akik egyszer randiznak, de az este bénán sül el, és egyikük se szeretne újra találkozni a másikkal. Aztán viszont, mit tesz isten, ugyanazon a nyaralóhelyen kötnek ki, és innen kábé ki lehet találni a történet folytatását. De azért menet közben fel kell majd dolgozni néhány struccon lovaglós és léggömbös-kényszerleszállós poént is.

* * *

A majmok bolygója - Forradalom (Dawn of the Planet of the Apes)
Bemutató: július 17.

A film cselekménye kb. tíz évvel A majmok bolygója: Lázadás után játszódik, amikor az emberek többsége kipusztult, és intelligens majmok uralják a bolygót. A túlélők egy kis csoportja próbálna békében élni a majmokkal, akad azonban olyan is köztük, aki szerint háborút kell indítani a majmok ellen, és bosszút kell állni az egész emberiség nevében. Előbbieket erősíti Jason Clarke (Fékezhetetlen, Zero Dark Thirty), utóbbiakat pedig Gary Oldman. Nem túl biztató, hogy az előző rész rendezője, Rupert Wyatt azért hagyta ott a franchise-t, mert túl kevésnek találta a második film elkészítésére rendelkezésre álló időt, de reméljük, Matt Reeves (Cloverfield, Engedj be!) alkotása jól sikerült, mert két év múlva jön a harmadik résszel.

* * *

Herkules (Hercules)
Bemutató: július 24.

Ebben az évben már bemutattak egy Herkules legendája című filmet, ami méretes bukás lett, de a következő Herkules-film fel tudja mutatni a közönség ízlését általában meglehetősen jól megcélzó Brett Ratnert mint rendezőt és Dwayne Johnsont mint főszereplőt. Mellettük John Hurt szállítja a komolyszínész-faktort, Palvin Barbara pedig a film szexisségét növeli. A cselekmény akkor kezdődik, amikor Herkules már kiállta a tizenkét próbát, és gyakorlatilag felbérelhető gyilkológépként éli életét. Ekkor keresi fel Trákia királya (Hurt), aki a segítségét kéri egy félelmetes hadúr legyőzésében. Természetesen mi arra vagyunk legkíváncsibbak, hogy hogyan sikerül a filmes debütálás Palvinnak, aki Joseph Fiennes figurájának, Eurüsztheusznak a feleségét alakítja a javarészt Magyarországon forgatott filmben. És ha minden igaz, még egy magyar szereplő lesz: Haumann Máté is felbukkan mint Hurt figurájának egyik testőre.

* * *

Jupiter felemelkedése (Jupiter Ascending)
Bemutató: július 31.

A Wachowski testvérek egyre kattantabb filmekkel állnak elő: új munkájuk egy sci-fi kalandfilm, amelyben a kiszőkített szakállú, hegyes fülű Channing Tatumnak kell megvédenie Mila Kunist, aki takarítónő a Földön, de valójában uralkodónak született, és emiatt az életére törnek. Lesz itt Kunisra zsongó méhrajtól kezdve világító talpú űrcipőn és fémruhában gonoszkodó Eddie Redmayne-en keresztül, nagyszabású űrbeli csatajelenetekig minden. Csak reménykedni tudunk benne, hogy ez a vizuális orgia összeáll valami kerek egésszé.

* * *

Lucy (Lucy)
Bemutató: augusztus 7.

Scarlett Johansson a Marvel-filmekben már alaposan beleszokott a szuperhősködésbe, most ezt Luc Bessonnal folytatja. A francia rendező ugyan már rég nem csinált igazán dögös filmet, de most megint egy Nikitára és talán még Az ötödik elem Leeloojára is emlékeztető erős és izgalmas női figurát állított a középpontba. A sci-fi akciófilmben Lucy (Johansson) kénytelen testében drogot szállító futárként dolgozni a maffiának, azonban a drog bejut a szervezetébe, és szuperképességekkel ruházza fel, pontosabban lehetővé teszi, hogy a többi emberrel szemben ne csak agyi kapacitása 10%-át használja, hanem az egészet.

* * *

Szexvideó (Sex Tape)
Bemutató: augusztus 7.

Tavaly nyáron kaptunk egy Google-központú vígjátékot (Gyakornokok), idén már ott tartunk, hogy az adatok online tárolására és megosztására szolgáló felhő körül bonyolódik a cselekmény egy komédiában. Cameron Diaz és Jason Segel egy házaspárt alakítanak, akiknek már eléggé bepunnyadt a szexuális élete, ezért házi pornó forgatására adják a fejüket. Véletlenül azonban feltöltik a filmet az említett felhőbe, ami így rákerül az ismerőseiknek ajándékozott iPadekre is. Innentől a film arról szól, hogy hogyan próbálják egyenként visszaszerezni az iPadeket, aminél kevésbé szexi sztorit nehéz lenne kitalálni. Az előzetes alapján tartunk tőle, hogy Jake Kasdan rendező, Diaz és Segel második együttműködése még annyira sem lesz vicces, mint a Rossz tanár volt.

* * *

A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy, 2014)
Bemutató: augusztus 14.

A Marvel a Bosszúállók-család elsöprő sikere után megengedheti magának, hogy egy kicsit rizikózzon: a nyár végén újabb, viszonylag kevésbé ismert szuperhőscsapattal jönnek, akik ráadásul kicsit kattantabbnak is tűnnek, mint régi barátaink. A Star-Lord néven is futó, Peter Quill nevű főhőst Chris Pratt (a Városfejlesztési osztály Andy Dwyerje) játssza, akihez valószínűleg szuperül illik majd a kicsit arrogáns, csajozós űrkalandor figurája. Társai a zöld Gamora (Zoe Saldana), a Rocket Racoon nevű mosómedve (Bradley Cooper), a szobanövényként és testőrként is funkcionáló Groot (Vin Diesel) és az elpusztíthatatlan Dax (Dave Bautista) lesznek. A vicces előzetes alapján a képregényfilmek közül ezt várjuk idén legjobban.

* * *

The Expendables - A feláldozhatók 3 (The Expendables 3)
Bemutató: augusztus 21.

Az Expendables-poén elsőre nagyot szólt: jó volt együtt látni a 80-as évek akciósztárjait, amint magukat nem túlságosan komolyan véve, saját egykori filmes imidzsükre kedvesen reflektálva durrogtatják fegyvereiket és humorbombáikat. A folytatás viszont már kissé erőltetetten sikerült, ezért tartunk tőle, hogy a harmadik részben talán már kifejezetten kínossá is válik a kiöregedett sztárok kikacsintós akciózgatása. Hogy fenntartsák az érdeklődésünket, most még több nagy nevet szedtek össze, és bevalljuk, minket sem hagy teljesen hidegen a Stallonéval és Schwarzeneggerrel kezdődő, egészen Harrison Fordig és Mel Gibsonig tartó névsor. Utóbbi persze a főgonoszt játssza.

* * *

Sin City: Ölni tudnál érte (Sin City: A Dame to Kill For)
Bemutató: augusztus 28.

Gyakorlatilag a 2005-ös Sin City óta várjuk, hogy Robert Rodriguez folytassa a Frank Miller képregényén alapuló, izgalmas látványvilágú és fülledt hangulatú filmet, és ez végre valahára el is készült. Reméljük, nem ártott meg a filmnek sem a hosszú érlelési idő, sem az, hogy Miller immár teljes jogú társrendezőként dolgozott Rodriguez mellett, ami filmes debütálása, a Spirit ismeretében nem tekinthető egyértelműen jó hírnek. Természetesen ismét a bűn városában kóborolunk majd fekete-fehérben, de a cselekmény csak részben alapul az alcímet szolgáltató képregényen. A filmben visszatér többek közt Bruce Willis, Rosario Dawson és Mickey Rourke, azt a bizonyos femme fatale-t pedig, akiért Dwight (az előző filmben Clive Owen, itt Josh Brolin) ölni tudna, Eva Green formálja meg.

* * *

Tini nindzsa teknőcök (Teenage Mutant Ninja Turtles)
Bemutató: augusztus 28.

Természetesen a 80-as, 90-es évek népszerű tini nindzsa teknőcei sem kerülhették el a feltámasztást: a képregények, a tévésorozatok és a négy egész estés film után most Michael Bay produceri istápolásával térnek vissza. Az új filmben motion capture-technikával elevenítették meg a teknőcöket, akiknek egy gonosz társulástól kell megszabadítaniuk New Yorkot, Aprilnek (Megan Fox), a bátor riporterlánynak a segítségével. A forgatókönyvön seregnyi író dolgozott, ami sosem jó jel, a rendező pedig az alsókategóriás hollywoodi iparos, Jonathan Liebesman (A Föld inváziója - Csata: Los Angeles, A titánok haragja), úgyhogy túl nagy reményeket nem fűzünk ehhez a filmhez.

* * *

22 Jump Street - A túlkoros osztag (22 Jump Street)
Bemutató: augusztus 28.

A 80-as évekbeli tévésorozaton alapuló, két évvel ezelőtti 21 Jump Street bárgyúságával együtt meglepően szórakoztató volt, részben a jól működő poénok, részben a két főszereplő, Channing Tatum és Jonah Hill szerethető kettőse miatt. A folytatás sztorija meglehetősen önismétlő, de jó esetben ez jelentheti azt is, hogy az új film ugyanolyan vicces lesz, mint az előző. A két hülye rendőrnek ismét drogterjesztőket kell lefülelnie, csak most már nem egy gimi, hanem egy egyetem diákjai közé épülnek be, és kerülnek idiótábbnál idiótább helyzetekbe.