Nem jó hírek Európából

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb gazdasági adatok jöttek ma Európából, a részvények pedig eséssel reagálnak a hírekre.
Vágólapra másolva!

Valamennyi főbb makroadat elmaradt a várakozásoktól, legyen szó akár a francia, akár a német, akár pedig az eurózónra PMI adatairól. A kompozit, illetve szolgáltató szektorra vonatkozó számok mind rosszabbak lettek mint a várakozás. Ezzel együtt az Eurózóna továbbra is 50 feletti értékeket mutat.

Beszerzési Menedzserindex (PMI)

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.
Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának. Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.

Az Eurózónára vonatkozó GDP adat sem tudott pozitív meglepetést okozni, az első negyedévben 0,2 százalékkal növekedett a gazadsági teljesítménye, 2013 negyedik negyedévéhez képest. Éves összehasonlításban 0,9 százalékot az emelkedés mértéke.

A hírekre a részvények eséssel reagáltak, a főbb indexek 0,6-0,7 százalékos mínuszba csúsztak vissza.