Szupermezőny érkezik a Gyulai-emlékversenyre

Carmelita Jeter, atlétika
RUSSIAN FEDERATION, Moscow : US's Carmelita Jeter celebrates after winning third place in the women's 100 metres final at the 2013 IAAF World Championships at the Luzhniki stadium in Moscow on August 12, 2013. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
Idén is parádés mezőny lesz a negyedik Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyre többek között Carmelita Jeter világbajnok sprinter, illetve Ivan Uhov olimpiai bajnok magasugró is elfogadta a meghívást.

A július 8-án, idén először Székesfehérváron sorra kerülő verseny csütörtöki sajtótájékoztatóján Spiriev Attila sportigazgató elmondta, hogy Jeter, minden idők második leggyorsabb női sprintere már tavaly is bizonyította klasszisát, amikor a Puskás Ferenc Stadionban nagy hátrányból nyert 11.07 mp-cel 100-on. Idén is jó formában kell futnia a sikerhez, ugyanis a mezőnyben ott lesz többek között a bolgár Európa-bajnok, Ivet Lalova is.

Carmelita Jeter Forrás: AFP/Kirill Kudrjavcev

Jeter mellett a legnagyobb külföldi név egyértelműen Uhové jelenleg. Az oroszok 28 éves londoni ötkarikás bajnoka fedett pályán 2,42 méteres egyéni csúccsal rendelkezik, s ettől szabadtéren sem marad el sokkal, ugyanis 2,41 az egyéni legjobbja, ráadásul ez utóbbit idén májusban érte el, így júliusban is komoly eredményt lehet várni tőle.

Kiváló versenyt hozhat a férfi 110 gátasok futása is, melyben a fedett pályás Eb-negyedik Baji Balázs nagyon erős mezőnyben méretheti meg magát, többek között az amerikai vb-győztes és olimpiai második Jason Richardsson ellen.

Nagy visszatérője is lesz a viadalnak, méghozzá a 2004-es olimpián második magyar diszkoszvető, Kővágó Zoltán személyében, aki eltiltása után Székesfehérváron versenyez majd először. A 2011-es Gyulai Memorialon 69,50 méteres eredménnyel győztes Kővágó ellenfelei között lesz többek között a korábbi olimpiai és világbajnok észt Gerd Kanter, valamint a jelenlegi legnagyobb magyar tehetség, a tavaly junior Eb-aranyérmes Szikszai Róbert is, aki idén már 63,20 méterre javította egyéni csúcsát, amivel kijutott a szabadtéri Európa-bajnokságra.

A verseny a férfiaknál már tavaly az egyik állomása volt a nemzetközi szövetség (IAAF) kalapácsvető sorozatának, idén pedig női szakág képviselőinek sorozata is "megáll" a viadalon. A férfiaknál a legnagyobb sztár a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztián lesz ezúttal is, míg a nőknél a világcsúcstartó német Betty Heidler. Utóbbi számban a vb-nyolcadik és Eb-hetedik Orbán Évától várható a legjobb hazai eredmény.

A Gyulai Memorialon már hagyomány a "Te mennyit futsz 100-on?" versengés, melyre ugyanakkor most először nem a helyszínen, hanem a verseny honlapján keresztül lehet jelentkezni, amatőr és haladó kategóriában. A kategóriák döntőit a nemzetközi program keretében rendezik majd meg.

A versenyre a jegyek a mai naptól kaphatóak a Ticket Express országos hálózatában, illetve honlapján.