Még nagyobb lehet a BNP Paribas büntetése!

BNP Paribas napi grafikon
Vágólapra másolva!
A korábban pletykáltnál is magasabb lehet a BNP Paribas által fizetendő büntetés, melyet az USA által szankcionált országokban végzett üzleti tevékenység miatt fizethet a francia óriásbank. A hírek már 16 milliárdos büntetésről szólnak, ami a valaha volt legnagyobb banki bírság lehet. 
Vágólapra másolva!
  • A korábban pletykált 10 milliárd dollárnál is magasabb büntetést varrhatnak a BNP Paribas nyakába az amerikai hatóságok. A Reuters bennfentes információi szerint a BNP Paribas-ra kivetendő bírság összege akár 16 milliárd dolláros is lehet, legalábbis ezt vetette fel a döntéshozók egyike a tárgyalások során.
  • Ha valóban 16 milliárd dollárnál áll majd meg a végösszeg, az a valaha volt legnagyobb, bankra kiszabott büntetés lehet. Az eddigi listavezető a JP Morgan, melynek 13 milliárd dollárt kellett fizetnie kárpótlásként a jelzálogfedezetű értékpapírok válság előtti megtévesztő értékesítése miatt.
  • Az ügyhöz közeli források szerint a 16 milliárd dollár egy tárgyalási taktikának a része, és a hatóságok arra válaszul álltak elő ezzel az összeggel, hogy a BNP Paribas egy szerény, egy milliárd dolláros kártérítés fizetését ajánlották fel.
  • Már egy 10 milliárd dolláros büntetés is rendkívüli érvágást jelentene a BNP-nek, melynek teljes tavalyi, 8,2 milliárd eurós adózás előtti eredményét elviheti a bírság. A társaság ráadásul csak 1,1 milliárd dollárt tett félre a lehetséges büntetés kifizetésére.
  • Nagy kérdés, hogy a francia vezetés mit szól az újabb, a még nagyobb lehetséges büntetésről szóló hírekhez. A napokban a francia külügyminiszter már nemtetszését fejezte ki az óriási bírsággal kapcsolatban. Mindeközben Francois Hollande elnök épp Barack Obamával teszi tiszteletét a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett megemlékezésen, melyen ez az ügy is szóba kerülhet kettejük közt.
  • Mint ismert, a francia banknak az USA által szankcionált országokban végzett üzleti tevékenységéért kell majd gigabírságot fizetni.
  • A hírek ellenére a tegnapi záróértékeik közelében mozog a BNP Paribas árfolyama.
BNP Paribas napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu