Beckenbauer hátráltatja a katari vizsgálatot

Franz Beckenbauer, foci, foci-vb
GERMANY, Bremen : German football legend Franz Beckenbauer looks on ahead of the Champions League group C football match Werder Bremen vs Real Madrid, 28 November 2007 at the Weserstadion in Bremen. AFP PHOTO DDP/ DAVID HECKER
Vágólapra másolva!
A német Welt szerint komoly pénzbüntetésre számíthat Franz Beckenbauer, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, mert nem segíti a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korrupcióellenes vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

A Welt úgy tudja, a FIFA etikai bizottság azt fontolgatja, szankcionálja Beckenbauert, aki nem hajlandó válaszolni a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezési jogának odaítélésével kapcsolatban. A német sportvezető ugyan 2011-től nem tagja már a FIFA végrehajtó bizottságának, de különleges tanácsadóként dolgozott, így meg kell vizsgálni a szerepét.

A Sunday Times legutóbbi számában azt írta, hogy a birtokába került adatok szerint Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke - akit korrupciógyanús ügyeiért a szövetség már korábban eltiltással sújtott - kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap szerint Hammam többek között Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, a német labdarúgás egykori világsztárját és Joseph Blattert, a FIFA elnökét is megkörnyékezte.

Beckenbauer még nem nyilatkozott Forrás: AFP/David Hecker

Beckenbauer eddig nem árulta el, hogy melyik országra szavazott a 2022-es helyszín kijelölésekor, márpedig a Welt szerint ezt az ügyet vizsgáló amerikai ügyész, Michael Garcia nagyon rossz néven vette. A lap azt írta, nem hiszik, hogy Garciát bármi is érdekelné az ügy feltárásakor, azt sem, ha egy német nemzeti ikonnal kell vitatkoznia.

Beckenbauer azt állította, azért nem válaszolt, mert nem értette a neki küldött angol kérdéseket, de udvariasan találkozót kért, ahol meg tudják vitatni az ügy részleteit németül.

A játékosként és kapitányként is világbajnoki címet szerzett szakember tagadta, hogy az ő szavazatát a katari lobbi befolyásolta volna. A sajtó azonban beszámolt arról, hogy Beckenbauer többször is Katarba látogatott, nemcsak a 2010-es helyszínkiválasztás előtt, de utána is. De Beckenbauer dolgozott egy Gazprom által támogatott futballprogramban is, a 2018-as világbajnokság rendezési jogát pedig Oroszország nyerte el.