Mit nem éri meg hosszan törleszteni?

120743105
Vágólapra másolva!
Hitelt felvenni remek ötlet, ha nincs más megoldás – azaz többnyire az életünkben is fordulat beálltát jelző, többnyire gigantikus költekezés esetén. A lakás- és házvásárlás épp úgy idetartozik, mint gyermekünk helye egy elit egyetemen, vagy egy mindent megváltoztató, tartós külföldi út. De vannak kiadások, amelyeknél kifejezetten ellenjavallott, hogy bankban keressük hozzá a megoldást.
Vágólapra másolva!

A Business Insider egész listát állított össze azokból a kiadásokból, amelyekre érdemesebb várni, amelyhez jobb ötlet félretenni, mint gyorssegélyért kapkodni. Ezzel nemcsak súlyos összegeket, de néhány masszív fejfájást is megspórolhatunk magunknak.

Jacht, vitorlás

Remek program az egész nyarat a nyílt vízen tölteni, különösen ha nagyobb társaságban fogynak a koktélok és zajlik a wakeboardozás. De egy hosszú távú kölcsön tönkre tudja vágni az egészet, különösen ha minden járulékos költséget hozzászámolunk – ideértve a hajó regisztrációját, a tárolást, a biztosítást, és mindazt, amit be kell ahhoz szerezni, hogy vízre bocsássuk a hajót.

Pedig nem is egy zsebbarát változatban gondolkozhatunk hitel helyett: ha nem tudjuk kivárni, amíg összegyűlik elegendő pénzünk, vehetünk használtat, megbeszélhetjük barátainkkal, hogy szálljanak be, kölcsönözhetünk, vagy kölcsön kérhetünk egy járművet. Még ha nem is rejt annyi izgalmat, mint a fényes, új darab, egészen biztosan rengeteg időt és pénzt spórolunk így meg.

Terepjáró

A fenti ponthoz nagyon hasonlóan a terepjárók, a hegyi kerékpárok és egyéb méretes játékszerek esetében érdemes addig várni, amíg megengedhetjük magunknak anyagilag. Türelemmel elodázni a pillanatot, amikor rátehetjük a kezünket a sóvárgott tárgyra igencsak gyötrelmes lehet – de a szóbanforgó összegeknél már új dimenziója nyílik az impulzív vásárlásnak. Ennek az előnyét domborítja ki az idő: ha tényleg csak akkor válunk tulajdonossá, amikor megengedhetjük magunknak, addigra egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem fellángolás volt, valóban akarjuk, és helye is van az életünkben.

Kreatív megoldások előnyben -- a pénzügyekben is Forrás: Ruth Black

Esküvői party

A cikk szerint az Egyesült Államokban egyre gyakoribb, hogy a nagy naphoz nagy kölcsön fogalmát társítják az érintettek. Ugyanakkor valószínűleg nincs az a fiatal pár, legyen bármilyen forrón házasságpárti, aki szívesen kezdené a közös életét egy gellért-hegynyi adóssággal a nyakában. Az embernek a húszas éveire már talán van valamennyi megtakarítása – de nagyon kedélytelen ötlet volna egyetlen napon elverni, még ha a világ legérthetőbb törekvése is, hogy emlékezetessé tegyük. A közösségi minden és bármi korát éljük – miért éppen az esküvő maradjon ki ebből a szellemből? Közösségi megoldás, ha a legtágabb baráti körben mindenki kap egy apró feladatot, de közösségi az is, ha a közösségi médiának végre valami hasznát vesszük, és félig hivatásos bloggereket kérünk fel a műveletekre: sem a tortáért, sem a fotózásért nem fognak annyit kérni, mint aki a nyári holtunkiglan-szezonból él, abban viszont biztosak lehetünk, hogy – mivel ez számukra is lehetőség – a legmagasabb minőségben végzik el a feladatot. Húsz év múlva egész borzongatóan kellemes lesz belegondolni, már az akkori fejünkkel is milyen bölcs döntéseket tudtunk hozni – ráadásul pénzügyekben.

Eljegyzési gyűrű

Aki a kis brillkőért, netán cirkóniumért kötelezi el magát a bank felé több évre, még annál is nagyobb dőreséget követ el, mint aki az esküvőre vesz fel hitelt. Talán jó ötlet eljátszani a gondolattal, hogyan próbálna tanácsot adni a helyzetben egy képzeletbeli, tapasztalt nagynéni. Mondaná-e, hogy ha a barátnőd szemében csak akkor vagy férfi, ha hétszámjegyű gyűrűvel térdelsz le elé, gondold át alaposan a választásod? Mondaná, hogy a szerelemre nem lehet vonalkódot ragasztani? Mondaná, hogy öt év múlva már nem lesz olyan vidám dolog törleszteni a gyűrűt, amikor akinek vetted, rég elhagyott egy vastagabb bankszámláért?

Nyaralás

Mindannyiunknak sokat megér, hogy a nyaralás szó elé odailleszthessük a mesebeli, hibátlan, álomszerű jelzőket. A pénzügyek felől azonban sajnos egyik sem cseng olyan jól. Reálisabb – és összességében ugyanúgy célba juttat –, ha vállalunk egy minimalista nyarat épp azért, hogy a következőn jóval több lehetőséggel lepjük meg a családot. Ha most kölcsönből megyünk külföldre, jövőre is azt fogjuk nyögni, míg ha idén szerény igényekkel vágunk bele, már meg is oldottuk a következő nyarunkat.

Bútor és háztartási gépek

A hitelre kínált lakásszépítés és elektronika egyetlen örömteli pillanata, hogy azonnal teljesül a kívánságunk. Nehéz pillanatokat viszont folyamatosan kínál, hosszú hónapokig, vagy évekig. Se az összerakható kanapét, se a hűtőszekrényt, se az LCD tévét ne vegyük hitelre. Akkor ugyanis irreálisan többet adunk értük, mint amennyibe valójában kerülnek.