Vágólapra másolva!
Franciaország mindent szeretne annak érdekében megtenni, hogy háromra csökkenjen a mobilszolgáltatók száma az eddigi négyről – mondta el Arnaud Montebourg gazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A francia kormány álláspontja egyébként nem számít újdonságnak, hiszen a gazdasági miniszter már korábban is arról beszélt, hogy kiáll a szektor konszolidációja mellett. Montebourg újabb kijelentésére azok után került sor, hogy a harmadik számú mobilszolgáltató, a Bouygues Telecom bejelentése szerint sikertelenül zárultak a cég felvásárlásáról szóló tárgyalások. Ezt követően pedig munkaerőállományának 17 százalékos (1500 fős) leépítését jelentette be a Bouygues, amely áprilisban még egyik versenytársát, az SFR-t szerette volna bekebelezni. Azonban végül lemaradt a Vivendi leányáért folytatott küzdelemben.

Azóta a vadászból vad lett, hiszen a piacvezető Orange mellett a negyedik számú, de óriási növekedést bemutató Iliad is kivetette rá a hálóját. Egyes bennfentes források szerint utóbbi 4-5 milliárd eurós ajánlatott tett az elmúlt hetekben, ami nem igazán nyerte el a tulajdonos tetszését. Az építőiparban is járta Bouygues ugyanis legalább 7-8 milliárd euró körüli összeget kér leányáért cserébe.

Forrás: Investor.hu

Elemzői berkekben egyébként szinte biztosra veszik, hogy folytatódni fognak a tárgyalások, mivel egy vissza nem térő alkalommal állunk szemben. Vélhetően hasonlóan vélekednek a piacon is, hiszen az Iliad a tegnap nagyobb zakót követően ma 6,2 százalékos pluszban tartózkodik az Orange 1 százalékos emelkedése mellett. A Bouygues pedig 5,6 százalékos növekedést tud felmutatni.

Bouygues napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Iliad napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Orange napi grafikon (Párizs) Forrás: AmiBroker, Investor.hu