A magyar cégek szerint korrupt az üzleti élet

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a válaszadóknak csupán harmada gondolja úgy, hogy a korrupciót valóban szankcionálják.
Vágólapra másolva!

A magyar cégeknek még mindig több mint a fele szerint gyakori a korrupció az üzleti életben - derült ki az EY legfrissebb, 13. alkalommal elkészített Globális Visszaélési Felméréséből. A korrupció mértéke nem változik: a magyar válaszadók körülbelül 60 százaléka gondolja úgy, hogy az ország üzleti életében gyakoriak a visszaélések és megvesztegetések - mondta Biró Ferenc, az EX Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások partnere. Ez az arány a régióban 47, Nyugat-Európában pedig mindössze 19 százalék, írja a Napi.hu. Jelentős méretű visszaélésről a magyar cégek 8 százaléka számolt be, a térségünkben ez valamivel több, 10 százalék, Nyugaton pedig 12 százalék.

Összességében elmondható, hogy mindenhol nő a visszaélések száma – mondta Biró, aki szerint nem feltétlenül egyre több a csalás, hanem egyre jobb módszerekkel veszik fel a harcot az érintettek. Az országok között vannak kapcsolatok, tehát Magyarország nem fog egyedül jelentős eredményeket elérni, csak a régióval együtt.

Érdekesség, hogy amíg a magyar válaszadók 84 százaléka mondta azt, hogy a korrupciós szabályok megszegése egyértelmű szankciókkal jár, addig csak 28 százalék vélte úgy, hogy ezek a szankciók szükség esetén valóban életbe léptek. A felmérésben választ kerestek arra a kérdésre is, hogy mennyire elterjedt gyakorlat a vesztegetés a megbízások elnyerése érdekében: a hazai válaszadók mindössze 13 százaléka mondta ezt, ugyanannyi, mint a közép-kelet európai régióban, de többen, mint a nyugati válaszadók 5 százaléka.