Bajba kerülhetnek a horvátok és az oroszok

brazília - mexico, vb 2014, a-csoport, ochoa
Mexico's goalkeeper Guillermo Ochoa (L) clears the ball shot by Brazil's defender Thiago Silva (C) during a Group A football match between Brazil and Mexico in the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on June 17, 2014. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A horvát, orosz, brazil és mexikói szurkolók viselkedése miatt vizsgálódik a FIFA. Noenáci jelképek használata, huhogás, homofób rigmusok.
Vágólapra másolva!

Négy válogatott szurkolóinak kifogásolható viselkedése szerepel a FARE nevű jogvédő szervezet FIFA-nak készített legfrissebb jelentésében - írja a Telegraph nevű brit napilap internetes kiadása. A világbajnokságon a drukkerek viselkedését monitorozó szervezet (Football Against Racism in Europe - Futball az Európai Rasszizmus Ellen) a brazil, a mexikói, a horvát és az orosz válogatott szurkolóinak viselt dolgairól számolt be.

Eszerint a brazil és mexikói nézők egy-egy csoportja a két válogatott egymás elleni meccsén a "puto" szó (jelentése: férfi prostituált) kiabálásával zaklatta az ellenfél kapusát. A mexikóiak már az első, Kamerun elleni meccsükön ugyanezt tették, a FIFA abban az ügyben már hivatalosan is vizsgálatot indított, de a Telegraph szerint ennek valószínűleg figyelmeztetés csak lesz a vége.

A kelta keresztet sem kellett volna

Nagyobb bajban lehetnek az oroszok és a horvátok, miután a Dél-Korea és a Brazília elleni meccsen mindkét táborban neonáci jelkép villant, egyebek mellett a fehér felsőbbrendűséget hirdetők által az egész világon használt kelta kereszt. Visszaesőként mindkét ország komolyabb büntetésre számíthat.

A 2012-es Európa-bajnokságon, amikor huhogtak a szurkolóik, az UEFA már kilátásba helyezett az oroszoknak egy felfüggesztett hatpontos levonást a 2016-os Eb-selejtezősorozat kezdetére. A horvát szövetség ugyancsak figyelmeztetést kapott a tornán, amikor a drukkerei Mario Balotelli láttán huhogtak és egy banánt is bedobtak a pályára.

Oroszországban egyébként akkor probléma a szurkolói rasszizmus, hogy az elefántcsontparti Yaya Touré kotábban már utalt arra, szerinte nem elképzelhetetlen, hogy a fekete futballisták bojkottálják a 2018-as vébét, ha a helyzet nem változik meg addig.