Argentína tanácstalanul ívelgetett

OPTA stat Messi-Dedzsagah
Vágólapra másolva!
A statisztikák jól foglalják össze az Argentína-Irán meccset: a dél-amerikai csapat tanácstalan passzok után sokat ívelgetett, csak Messi mentette meg őket. Irán alig jutott labdához, de amikor igen, akkor mindig törekedett arra, hogy lövéssel fejezze be a támadásait. Statisztikák. 
Vágólapra másolva!

Argentínának nem volt könnyű dolga Irán ellen a világbajnokság F csoportjában, de egy bevallottan vb-címre törő csapatnak ennél sokkal meggyőzőbb játékkal illene legyőzni egy bekkelő kiscsapatot.

A dél-amerikai válogatott közel négyszer annyit passzolt, mint ellenfele, ám ezekben a passzokban kevés volt az elképzelés, semmiféle játékkoncepció nem bontakozott ki a pályán. Részben ezt mutatja az is, hogy az argentinok szinte tökéletesen passzoltak mezőnyben (90%), és az ellenfél térfelén is (81%), ami arra utal, hogy kevés volt a kockázatos, meredek átadás, emiatt a játékuk kiszámíthatóvá vált, és gyakran csak előkészítetlen beadásokkal (41) fejezték be a támadásokat.

Irán meg sem próbálta megtartani a megszerzett labdákat, hosszú indításokkal azonnal megpróbáltak helyzeteket kialakítani néhány induló emberrel. Nem volt egyszerű dolguk, az ellenfél térfelén csak minden második labdájuk volt jó, ám ezekben a támadásokban sokszor több potenciál volt, mint a tanácstalan argentin passzokban.

A meccs képe Forrás: OptaSports, Origo

Argentínát végül megint Lionel Messi mentette meg - a bosnyákok ellen is nagyon kellett a gólja -, de összességében ő sem zsakította szét magát a meccsen, párharcainak például csak az 50 százalékát nyerte meg, és az egy szerzett labda sem a legjobb önmagát idézi, ennél sokkal agresszívebb szokott lenni letámadásban az ellenfél térfelén.

A fulham játékosa, Dedzsagah a legismertebb iráni játékos, a szombati meccsen is ő volt csapata egyik húzóembere. Tizenhárom passza rémisztően kevés, aminek elsősorban az az oka, hogy az ő feladata már a támadások befejezése lett volna, illetve sokszor egyedül kellett megvívnia a csatát a védőkkel, ezért is keveredett összesen 19 párharcba. Harcosságát dicséri, hogy ezekből többször került ki győztesen, és védekezésben is odatette magát, hat labdát is szerzett.

Forrás: OptaSports, Origo


A csoport utolsó fordulójában Argentína Nigériával, az irániak Bosznia-Hercegovinával játszanak majd.