Vágólapra másolva!
Ismét egy tőzsdei összeomlással riogató szakértői vélemény látott napvilágot. Ezúttal a megélénkülő felvásárlási aktivitásból következtet arra néhány piaci szakember, hogy jelentős korrekció fog bekövetkezni a részvénypiacokon. 
Vágólapra másolva!

Jelentősen megélénkült a felvásárlási aktivitás az elmúlt hónapokban, ami a részvénypiaci korrekció egyik előjele lehet a piaci szakemberek szerint - írja a MarketWatch. Ebben az évben 3,51 ezer milliárd dollár értékű felvásárlást és összeolvadást hajtottak végre a vállalatok, ami bő hétéves rekordnak felel meg.

Legutóbb a múlt héten hallhattunk egy óriási tranzakcióról, amikor a Medtronic és a Covidien 43 milliárd dolláros összeolvadásáról szóltak a hírek. De meg lehet említeni többek között a T-Mobile US tervezett felvásárlását is, ami mellett a Pfizer-AstraZeneca és a Monsanto kútva esett üzletéről sem szabad megfeledkezni, melyek szintén tovább gerjesztették a hullámokat a piacon.

A Harvard Business School professzora szerint nem véletlen, hogy a felvásárlási aktivitás emelkedése pont akkor történik, amikor az amerikai részvényindexek rekordszinteken vannak. A tőzsdei ralinak köszönhetően megdrágult részvényeiket ugyanis a vállalatok a felvásárlások egy részének finanszírozásához használhatják fel. A professzor ugyanakkor rámutat, hogy az elmúlt öt nagy felvásárlási hullám jelentős részvénypiaci zuhanással végződött.

Dennis Mueller gazdaság-professzor hasonló véleményen van, és szerinte a részvénypiacok túlértékeltségére utal a nagyvállalatok mozgolódásának megélénkülése. A tőzsdék túlfűtöttsége pedig veszélyes szintre érkezett, amit egy korrekció követhet. Mueller úgy véli, hogy ez a felvásárlási hullám még egy jó darabig, akár évekig is kitarthat.

Ezt a felvásárlási hullámot bárki kihasználhatja a szakértők szerint. Szerencsés esetben a felvásárolni szándékolt cég részvényeivel alacsonyabb árfolyamon kereskednek a piacon, mint amennyit a felvásárló kínál a papírokért. Eszerint a stratégia szerint, aki a tervezett felvásárlás bejelentésekor megvásárolja a részvényeket, majd a felvásárlási árfolyamon eladja azokat, zsebre rakhatja a kettő közötti különbséget.

S&P 500 alakulása Forrás: AmiBroker, Investor.hu