Még van pár jó éve Amerikának

Vágólapra másolva!
Három év múlva jöhet a gazdasági növekedés jelentősebb lassulása Amerikában, legalábbis a Bank of America makrogazdasági várakozásai ezt mutatják. A tőzsdén talán még eddig sem fog tartani a lendület, de persze majd meglátjuk. 
Vágólapra másolva!

A Bank of America közgazdászai lemodellezték a következő években várható fontosabb makrotrendeket. Eszerint az USA gazdasága egyre lendületesebben fog nőni érdemi inflációs nyomás nélkül, miközben a vállalati profitok újabb csúcsokat döngethetnek. Közben a Fed elkezdi majd emelni az alapkamatot 2015-től, a 10 éves hozam pedig 2017-re éri el a részvénypiaci szempontból már kritikusabb 4,5 százalékos magasságot. A jegybanki lépések fékező hatását is ekkora érezheti meg egyébként a gazdaság, hiszen a növekedés hirtelen lelassul, sőt még a vállalati profitok is visszaesnek.

Ha igaza lesz az elemzőknek, Amerikára még pár igazán jó év vár, amit a csúcsról csúcsra hasító tőzsde már nagyrészben be is épített szépen az árfolyamokba. Éppen ezért valószínű, hogy a részvénypiacokon a szufla hamarabb kifogy majd, mint a gazdaságban (hiszen az árfolyamok azt is előre lereagálják), azt viszont nehéz megmondani, hogy mennyivel előtte. Könnyen lehet, hogy 2015 még jó év lesz, ha mondjuk addig növekedési vagy inflációs fronton nem jönnek váratlan meglepetések.

Forrás: Business Insider, Investor.hu