Amit a Balaton Sound-ról tanultunk

Balaton Sound 2. nap, életképek,
Vágólapra másolva!
A Balaton Sound induló napjain bebizonyosodott, hogy az időjárás viszontagságai nincsenek hatással azokra, akik koncepciózuson bikiniben szeretnek fesztiválozni. Vízálló alapon még könnyebb is bugyiban, vagy félmeztelenül táncolni, a lényeg a zene és a buli. Hatalmas, őrjöngő bulik, sorozatban.
Vágólapra másolva!

Mezítlábazás ide vagy oda, az egész fesztivál elég gyászosan indult, úgy tűnt, ha eddig nem, akkor most biztosan megtöri a közönséget az apokaliptikus helyzet. Az elszánt özönvíz csak ömlött, a színes fesztiválvirágok pedig szomorúan ácsorogtak a nagyszínpad körül. Kora délután emberek alig szállingóztak, mi magunk is tanácstalanul tipegtünk, azért ez mégis csak a Balaton partja, akadhatna valami program délutánra is. A bekúszó pesszimizmus azonban nem a Balaton Sound sajátja. A velünk szemben haladó, pólóban élelmiszereket szorongató, rommá ázott lányok, mikor megkérdezzük őket, hogy az eső akadály-e bármilyen kigondolt programban, kiröhögnek. „Inni bárhol lehet.” Egyikük azért megjegyzi, lehetett volna gokartozni, de mikor megcsúszik a barátnője a sárban, belátja, hogy mégsem jó ötlet. A fiúk már bátrabbak és a sártengerben is meglátták a szórakozás legújabb formáit.

Balaton Sound 2. nap, életképek, Forrás: Origo

„Kit érdekel, fél 6-ig kell kibírni”-mondja az egyik info standnál a négy darab Balaton Sound-os pólót magára küszködő fiatalember. „Akkor jön a "Hello" és vele együtt Martin Solveig, akiről köztudott, hogy rajong a balatoni fesztiválért. Nem sokkal érkezése után még egy rövid interjút is adott, ahol kifejtette miért is az egyik kedvence a Balaton Sound: "Szerintem akinek már volt lehetősége játszani ezen a fesztiválon, az mind megszerette, magát az eseményt és a magyar közönséget is. A magyarok csodálatos közönség és egyben nagyon őrült is" - mondja a neves DJ.

Martin Solveig, Balaton Sound 2014 Forrás: Origo

Őrültségből tényleg nincs hiány. Vacogó lányok felemelt kézzel, kissé artikulálatlanul, de magabiztosan dúdolják már Martin Solveig egyik legnagyobb slágerét. Majd Martin Solveig tényleg jön, és a pesszimizmus pedig tényleg megy. Ezen a fesztiválon senkit nem lehet világvége hangulatba tolni. A Balaton Sound közönsége pozitív és szeretetteljes, minden buliba teljes lélekkel vetik magukat. Martin Solveig is érzi ezt, meg persze tesz is érte.

Ettől kezdve csak a jó dolgokra figyelünk, és kiderül, hogy tulajdonképpen minden jó. David Guetta neve hallatára gyakran elfintorodunk. Annyira népszerű, annyira közhely, annyira tömegzene. Hangsúly, a „tömegzenén”. Tízezres tömegek előtt fellépni, és sikeresnek lenni, feltételez valami mágikus hatást, a Balaton Sound-fellépés pedig jó alkalom volt ezt újra megvizsgálni.

Balaton Sound, koncertek, július 11., david guetta Forrás: Origo

David Guetta tudja azt, amiről Alex Turnernek fogalma sincs, vagyis inkább szarik rá. Úgy kommunikálni a közönséggel, hogy az ne csak egy lötyögő emberhalom legyen, hanem élő, vibráló, lüktető szeretetmassza. Persze, lehet mondani, hogy az elektronikus zene sajátja egyéként is a transzbaesés, és, hogy badarság lenne a brit pop-rock hatásaival összemérni. De ha finoman boncolgatni kezdjük, felmerül a kérdés: Nem azért járunk koncertekre tulajdonképpen, hogy kielégítsük azt az ősi vágyunkat, hogy emberekhez kapcsolódva, a zenét a legmélyünkre engedve, ezzel spirituális szintekre emelkedve kapcsolódjunk egymáshoz? Primitíven -a szó legjobb értelmében. Hogy Guetta ezt profin csinálja, arra az is bizonyíték, hogy még az ő fellépésén is voltak, akiknek fogalma sem volt mi megy éppen, hiába követik 15 millióan mindenféle csatornán.

Balaton Sound, koncertek, július 11., david guetta Forrás: Origo

Alapélmény a Balaton Soundon, hogy nem akadunk fenn a neveken. Az, hogy a Disclosure friss, szexi zene, és jó rá tekeregni is meg verni is magunkat, egy dolog, és nagy durranás, hogy a Balaton Sound nem tíz évvel a berobbanásuk után hívta meg őket, hanem amíg még menők. Az is óriási flash, hogy a Deep Dish nyolc év szünet után újra összeállt. De nem az infokra hagyatkozunk, hanem arra a pozitív tömeghipnózisra, amit ők a párától fülledt party arénában, Dimitri Vegas és Like Mike a nagyszínpadál, vagy Datsik a Jäger arénában művelt.

Ahogy haladunk a fesztivál vége felé, egyre bizonyosabb. A Balaton Sound nem csak a magassarkúzás, fuxok, és műhajak fesztiválja. Ha akarjuk, egy egybefüggő örömélmény, sok energiával, pozitív erőkkel, lelkesítő fellépőkkel. „Csütörtökön elkezdődött egy szám, majd vasárnap vége lesz”- A legjobb értelemben! Addig pedig nyomjuk.

Balaton Sound, első nap Fotó: Origo