A melegítőstől az öltönyben fetrengőig - így öltöznek a vb-kapitányok

Guillermo Ochoa, Miguel Herrera, Mexikó, foci, foci-vb
Mexico's goalkeeper Guillermo Ochoa (L) and Mexico's coach Miguel Herrera (R) celebrate a goal by their team during a Group A football match between Croatia and Mexico at the Pernambuco Arena in Recife during the 2014 FIFA World Cup on June 23, 2014. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Míg a játékosok egységes nemzeti mezben rohangálnak a pályán, a kispadok mellett az edzők nemcsak verbálisan és a gesztusaikkal, de ruházkodásukkal is kitűnnek. Van, aki egy luxus-világmárka öltönyében feszít, más sportosan elegáns próbál lenni, és akadnak, akik magasról tesznek a divatra, azért is maradnak tréningruhában.
Vágólapra másolva!

Az argentin-bosnyák csoportmérkőzésen volt talán a legfeltűnőbb a két szövetségi kapitány viselete közötti különbség: az elegáns öltönyt viselő Alejandro Sabella mellett a melegítős Safet Susic úgy nézett ki, mintha épp edzést vezényelt volna a zenicai edzőkomplexum 2-es pályáján.

Susic és mögötte Sabella Forrás: AFP/Damien Meyer

Nem egyedi ez a jelenség a vébén, egyes szakemberek a tökéletes zakókra, menő márkákra, fényes cipőkre és nyakkendőre esküsznek, mások a kényelemre szavaznak, nem törődnek a külsőségekkel.

Az egyik legelegánsabb szakembernek a Joseph Gordon-Levitt színészre megtévesztésig hasonlító horvát Niko Kovac számít, a horvát kapitány a brazilok elleni nyitómérkőzésre elegáns öltönyt húzott. Igaz, Manausban az időjárásra tekintettel már megszabadult a zakójától és nyakkendőjétől.

Niko Kovacnak a horvát válogatottnál töltött nap ünnep Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

"Számomra a horvát válogatott irányítása óriási megtiszteltetés. Minden nap ünnep a számomra. Amikor ünnepnap van, akkor otthon is a vasárnapi ruhámat veszem fel. Ilyen egyszerű" - idézte a szakembert az AP amerikai hírügynökség az öltözködésével kapcsolatban.

Prandellin az öltöny sem segített Forrás: AFP/Daniel Garcia

Ugyancsak az elegáns iskolát képviseli az olasz Cesare Prandelli. Egy klasszikus sötét Dolce & Gabbana öltönyt viselt a csoportmeccseken, melynek a zsebén az olasz szövetség címere díszelgett. "2006 óta viseljük a cég ruháit, egy nagy olasz márkáról van szó, ez számunkra megtiszteltetés" - nyilatkozta Demetrio Albertini, az olasz szövetség alelnöke a hagyomány és a nemzeti büszkeség keverékeként jellemzett alkalmi és formaruhákról.

Löw, a lezser Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A német Joachim Löw ezzel szemben a lezserebb megjelenést választja, a szürke nadrághoz rendszerint sötét, hosszú ujjú, de könyökig feltűrt inget visel. A szövetségnek az Adidas és a Hugo Boss cégekkel van szerződése, Löw utóbbi termékeit viseli rendszerint.

"Nagyon érdekes látni a hagyományos és divatos stílusok közötti különbséget" - mondta az AP kérdésére Robert Nelson, a Camuto Group vezető értékesítési igazgatója és márkamenedzsere. "A szélesebb gallér és a színek keverése lehet majd az új irányvonal. A divat a keskenyebb hajtókájú öltönyök, a keskenyebb gallérú ingek és nyakkendők felé megy. És egyre inkább az erősebb színek - a mélyebb árnyalatú kék és szürke - adnak majd modernebb életérzést" - magyarázta Nelson.

Fernando Santos labda- és divatérzékeny Forrás: AFP/Aris Messinis

A görögök trénere, Fernando Santos az öltönyhöz lazább cipőt választott, Japán ellen nem is félt összekoszolni, amikor egy feléje tartó labdát visszapasszolt.

A mexikói Miguel Herrera tömzsi alkatához egész szűkre szabott öltönyt viselt, de őt semmi se gátolta abban, hogy játékosaival együtt hemperegjen és ugráljon a füvön.

Miguel Herrerát semmivel sem lehet meglepni. Vagy mégis? Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Susic melegítőjére hajaz a chilei Jorge Sampaoli összeállítása (fehér póló, tréningnadrág, edzőcipő), míg Jürgen Klinsmann a tökéletes példa arra, hogyan lehet öltöny nélkül is elegánsan megjelenni.

Jorge Sampaolinak (b.) jó a sportos öltözet is Forrás: AFP/Martin Bernetti

A Kaliforniában élő német szakembert még sohasem láttuk nyakkendőben és zakóban, a laza khakinadrág és a sötétkék póló vagy pulóver mellett csak akkor visel dzsekit, ha az időjárás úgy kívánja.

Klinsmannt még senki sem látta nyakkendőben Forrás: AFP/Odd Andersen

"A világbajnokság szövetségi kapitányainak öltözködése illeszkedik a férfidivat globális trendjeibe. Az edzők azt bizonyítják, hogy a ruházkodás igencsak eltérő és változatos lehet" - mondta az AP-nek az 1946-ban alapított Doneger Group divatigazgatója, Tom Julian. "Ez a vegyes megjelenés azért fontos, mert lehetővé teszi az új ötletek és koncepciók megvalósítását."