Algéria törleszthet a németeknek

France's midfielder Paul Pogba eyes the ball during a training session in Brasilia on June 29, 2014, on the eve of their FIFA 2014 World Cup Round of 16 football match against Nigeria.  AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
France's midfielder Paul Pogba eyes the ball during a training session in Brasilia on June 29, 2014, on the eve of their FIFA 2014 World Cup Round of 16 football match against Nigeria. AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
Vágólapra másolva!
Dupla Európa-Afrika párbajt rendeznek ma a focivébén. Az első nyolcaddöntőben Franciaország Nigériával, a másodikban Németország Algériával találkozik.
Vágólapra másolva!

18.00: Franciaország-Nigéria

Franciaország veretlenül nyerte meg az E csoportot, Ecuador és Honduras ellen gólt sem kapott, de ezúttal nehezebb feladat vár a védőire: Nigéria kétszer is átjátszotta az argentin védelmet a 3-2-es csoportmeccsen. Az afrikaiak gyors szélsője, Ahmed Musa duplázott azon a bizonyos meccsen, mellette az erőcsatár Emmanuel Emenikére, valamint a rutinos és technikás Peter Odemwingiére is oda kell majd figyelnie a francia védelemnek.

"Óriási erőbedobással játszanak, jó csapatuk van, amely erős, gyors és keményen harcol a középpályán, épp ezért okozott gondot Argentínának is" - mondta Yohan Cabaye, a franciák középpályása.

Nigéria 1998 óta az első egyenes kieséses összecsapására készül vb-n, de akárcsak Ghána és Kamerun esetében, itt is megzavarta a felkészülést egy állítólagos pénzügyi vita. Az afrikai együttes játékosai ugyanis csütörtökön félbehagyták az edzést, a hírek szerint azért, mert nem kapták meg a korábban beígért prémiumukat.

Paul Pogba, a Juventus sztárja koncentrál Forrás: AFP/Jewel Samad

"Hallottam erről, de nem hiszem, hogy ez bármin is változtatna, így is, úgy is az övéké a legjobb afrikai válogatott" - mondta Bacary Sagna, a francia együttes jobboldali védője, aki kiemelte, hogy a nigériai játékosok európai topcsapatokban futballoznak.

A francia válogatott az eddig látottak alapján szereti irányítani a játékot, de Didier Deschamps szövetségi kapitány ezúttal nem küldhet pályára túlságosan támadó felfogású együttest, így elképzelhető, hogy inkább a biztos védekezésből induló gyors ellenakciókra készíti majd fel tanítványait.

A két csapat Brazíliavárosban, a Mané Garrincha Nemzeti Stadionban csap össze, a továbbjutó a Németország-Algéria meccs győztesével találkozik majd a negyeddöntőben.

Várható kezdőcsapatok:
Franciaország: Hugo Lloris - Mathieu Debuchy, Raphael Varane, Mamadou Sakho, Patrice Evra - Yohan Cabaye - Mathieu Valbuena, Blaise Matuidi, Moussa Sissoko - Karim Benzema, Oliver Giroud
Nigéria: Vincent Enyeama - Efe Ambrose, Juwon Oshaniwa, Kenneth Omeruo, Joseph Yobo - John Obi Mikel, Ogenyi Onazi, Ahmed Musa - Peter Odemwingie, Emmanuel Emenike, Michael Uchebo
játékvezető: Mark Geiger (amerikai)

22.00: Németország Algéria

Az 1982-es spanyolországi vébén az algériaiak 2-1-re legyőzték a németeket a csoportkörben, ám az utolsó fordulóban utóbbiak 1-0-ra nyertek Ausztria ellen úgy, hogy a gól után egyik együttes sem erőltette a támadásokat. A németek, az osztrákok és az algériaiak is négy ponttal zárták a csoportkört, de a németeknek plusz három, az osztrákoknak plusz kettő, az algériaiaknak pedig nulla volt a gólkülönbsége, ezzel az afrikaiak kiestek.

A mostani nyolcaddöntő egyértelmű esélyese Németország. Joachim Löw szövetségi kapitány együttese veretlenül nyert a Ghána, Portugália, Egyesült Államok csoportban, míg Algéria története során először jutott a legjobb 16 közé, miután kikapott a belgáktól, legyőzte Dél-Koreát, és döntetlent játszott az oroszokkal.

Joachim Löw eligazítást tart Rióban Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Vahid Halilhodzic, az afrikaiak bosnyák szövetségi kapitánya arról beszélt, mivel Algériában szombaton kezdődött a Ramadán, az iszlám böjti hónap, játékosai egy utazó imámtól (iszlám vallási vezető) kapnak speciális engedélyt arra, hogy a mérkőzés előtt ne kelljen böjtölniük.

"Ez a csapat még rengeteget tud fejlődni, az a gyanúm, hogy tudunk sokkal jobban is futballozni, akár már most a németek ellen" - nyilatkozta Halilhodzic.

A Nationalelf kezdőcsapatában elképzelhetőek változások, Thomas Müller mellett ezúttal Mario Götze lehet a másik támadó a sérült csatár, Lukas Podolski helyett, míg a védekező középpályás szerepkörében az amerikaiak elleni meccsen nyújtott teljesítményéért sokat dicsért Bastian Schweinsteiger kezdhet Sami Khedira helyén.

Várható kezdőcsapatok:
Németország: Manuel Neuer - Jerome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes - Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm - Toni Kroos, Mesut Özil, Mario Götze - Thomas Müller
Algéria: Rais Mbolhi - Szaid Belkalem, Rafik Halisz, Dzsamel Meszbah, Carl Medzsani, Aissza Mandi - Nabil Bentaleb, Sofiane Feguli, Yacine Brahimi - Iszlam Szlimani, Abdelmumene Dzsabu
játékvezető: Sandro Ricci (brazil)