Lassan javul az Eurózóna

Vágólapra másolva!
Bár a vártnál nem sikerült lényegesen jobb makroadatokat közzétenni ma az Eurónában, látszólag folytatódik a lassú javulás a térségben.
Vágólapra másolva!

Erre alapvetően a feldolgozóipari beszerzési menedzserindexekből (PMI) következtethetünk, ami nem Németországban, hanem Franciaországban is egyre magasabb.

Beszerzési Menedzserindex (PMI)

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.

Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.

Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.
  • Bár a francia feldolgozóipari PMI júniusi értéke csak 48,2 pont lett (csökkenés), az előző olvasatban lévő 47,8 ponthoz képest azért javulásnak nevezhető. Közben a német adat már 52 pontot mutatott, ez pedig növekedésnek számít (mégha a várakozásoktól némileg el is maradt az adat).
  • Kevésbé figyelt adat, de azért említést érdemel, hogy a Spanyolországból érkezett hasonló adat is 54,6 pontot mutatott, ez pedig már nem csak az előző havi 52,9 pontot, hanem a várakozásokban szereplő 53-as értéket is meghaladta.
  • Az eurózónából érkezett PMI adat pedig 51,8 pontot mutatott, alapvetően megegyezve a korábbi 51,9 pontos olvasattal

Emellett még munkanélküliségi adatok is érkeztek a térségből:

  • Németországban: 6,7 százalékos,
  • Olaszországban: 12,6 százalékos,
  • az Eurózónában pedig 11,6 százalékos

volt a munkanélküliségi ráta. Ezzel ugyan nem csökkent tovább a munkanélküliség a térségben, de a német munkanélküliségi ráta stabilizálódása mellett az olasz munkanélküliség növekedése látszólag megállt, ez pedig jó jelnek számíthat az Eurózónára nézve.

Az adatok publikálása után a fontosabb indexek inkább felfelé vették az irányt. Egyedül a spanyol és olasz börze van kisebb mínuszban, míg a CAC és a DAX vezeti az emelkedést. A StoxxEurope 600, és az EuroStoxx 50 szintén erősödést mutat.

Az euró sem reagált érdemben a hírre, kisebb mozgás után továbbra is az 1,368-as szint közelében található a dollárral szemben.