Hasít az amerikai autópiac

Vágólapra másolva!
Júniusban is folytatódott az amerikai autópiac fellendülése, ugyanis a várttal ellentétben tovább emelkedtek az újautó eladások. A nagy autógyártók közül tovább hasít a General Motors a botrányok ellenére, és a prémiumautók iránt is tovább növekszik a kereslet az Egyesült Államokban. 
Vágólapra másolva!

Remekül kezdődött a nyár az amerikai autópiacon. Már az autógyártók tegnap délutáni, folyamatosan érkező statisztikáiból sejteni lehetett, hogy a teljes piac értékesítési adatai is meglepetést fognak okozni, ami végül így is lett. Júniusban ugyanis 1,2 százalékkal emelkedtek az autóeladások az USA-ban, ami messze felülmúlta a 3 százalékos visszaesésre vonatkozó elemzői várakozásokat.

Ráadásul úgy sikerült növekedést produkálni, hogy két értékesítési nappal kevesebb állt az autógyártók rendelkezésére júniusban, mint egy évvel korábban.

Összesen 1,42 millió újautó talált gazdára a hatodik hónap során az USA-ban, aminél jobb júniusi hónapot 2007 óta nem produkált az amerikai autópiac. Ennek köszönhetően pedig a féléves eladások 8,2 millió darabra ugrottak fel, ami 4,3 százalékkal magasabb a 2013 első félévében mutatott értékesítési számnál.

Forrás: Investor.hu

Ez a folyamatosan javuló, és egyre jobb erőben lévő amerikai gazdaságnak köszönhető, melynek köszönhetően visszatért az amerikaiak autóvételi kedve is. Az emberek egyre nagyobb százaléka cseréli le új típusra öreg autóját, mivel egyre öregebbnek tartják gépkocsijukat, amihez elképesztő mértékben veszik fel a hiteleket.

Az autók iránti egyre nagyobb keresletnek köszönhetően pedig az amerikai autópiac végérvényesen maga mögött tudja hagyni a válságot, és egyre valószínűbb, hogy a pocsék téli hónapok csak a szokatlanul hideg időjárás okozta kisebb megtorpanásnak voltak betudhatóak. A júniussal záruló elmúlt 12 hónapban 15,913 millió darab újautó talált gazdára az USA-ban, ami több mint hatéves csúcsnak felel meg. Így a 2009 őszén elért gödör aljáról a válság előtti szintekre tért vissza az amerikai autópiac.

Forrás: Investor.hu

Az értékesítések további pörgésére pedig minden esély megvan. Az amerikai gazdaság folyamatosan javul a támogató monetáris politikának nagyban köszönhetően, amivel párhuzamosan az autók iránti kereslet is növekszik. A fogyasztói bizalom is kezd visszatérni, amit erősíthet, hogy az autógyártók nagy árengedményekkel igyekeznek még jobban ösztönözni a vásárlásokat.

Nem állítja meg a GM-et a botrány

A nagy autógyártók szinte kivétel nélkül a vártnál erősebb hónapot zártak. Az amerikai piacon az eladásokat tekintve a legnagyobb szereplőnek számító General Motors eladásai a folyamatos botrányok és visszahívások ellenére 1 százalékkal emelkedtek. Az elemzők arra számítottak, hogy a rekord méretű visszahívások visszavetik majd a cég eladásait, és 6,3 százalékos visszaesést prognosztizáltak.

A vállalat összesen 267 461 darab autót tudott eladni júniusban, ami az utóbbi bő hat év harmadik legmagasabb értékesítési statisztikája volt. Ezzel úgy tűnik, hogy a GM körüli botrányok ellenére még mindig a vállalat autói a legnépszerűbbek az amerikaiak körében.

A GM nagy riválisa, a Ford viszont 5,8 százalékos csökkenésről számolt be az eladások terén. A vállalat számos új modellel jelentkezik ebben az évben, ami miatt a fogyasztók inkább elhalasztják vásárlásaikat míg az új modellekre várnak. Az amerikai autóeladási statisztikákat több mint három évtizede vezető F-szériás terepjárói a terveknek megfelelően a következő hónapokban piacra kerülnek, melynek köszönhetően újra emelkedésnek indulhatnak majd az eladások.

A Fordnak már csak azért sem kell szégyenkeznie, mert az F-modell júniusban is az USA messze legnépszerűbb autója volt. 60,5 ezer darabot adtak el belőle a hónap során, míg a második helyezet Chevrolet Silveradoból csupán 43,5 ezer fogyott.

Forrás: Michelin

A világ legnagyobb autógyártója, a Toyota változatlanul a harmadik helyen kullog az USA-ban a Ford és a General Motors mögött. A japán gyártó kicsit több, mint 200 ezer autót tudott eladni júniusban, 3,3 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Ezzel a Toyota eladásai növekedtek a legnagyobb mértékben a három legnagyobb amerikai autópiaci szereplő között, amivel a japán vállalat egyre jobban zárkózik fel a GM-hez és a Fordhoz.

A prémiumautó-gyártó között is egyre élesebb a verseny. A BMW tovább növelte előnyét az élen, és 11,5 százalékkal, 30 ezerre növelte értékesítéseit. A második helyezett Mercedes szintén hasít, és 28,7 ezres eladásaival ott lohol a BMW nyakában. A Volkswagen Audijai kissé lemaradtak a versenyben, és csupán 16,8 ezer fogyott a modellből.

Ezek a statisztikák azt mutatják, hogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik a prémiumautók iránt az USA-ban is, amit a gyártók igyekeznek kihasználni. A Daimler, a BMW és a Mercedes is számos új vagy felújított modellt dob piacra idén, hogy így csalogassa magához a vásárlókat.

Az Audik nagy sikere ellenére a Volkswagen hagyományos modelljei viszont továbbra sem örvendenek nagy népszerűségnek az Egyesült Államokban. Európa legnagyobb autógyártója továbbra is szenved a tengerentúlon, júniusban további 22 százalékkal estek vissza az eladásai, amivel egyre jobban lemarad nagy riválisaitól.

Ez elsősorban annak tudható be a szakértők szerint, hogy a vállalat nem tud az amerikai igényeknek megfelelő, vonzó modellt kínálni az USA-ban. A Volkswagen gőzerővel dolgozik, hogy változtasson ezen, és a korábbinál gyakrabban fognak új, az amerikai igényekre szabott modelleket piacra dobni.

Forrás: Investor.hu

Nagyot drágultak a részvények

A tegnapi statisztikákra többnyire kedvezően reagáltak az autógyártók részvényei. A General Motors 3,5 százalékot ugrott tegnap, és a Toyota is 0,7 százalékos pluszban zárt ma Tokióban. A Ford viszont 0,2 százalékot gyengült, amivel kissé megakadt az elmúlt napok lendülete.

Ma a Fiat újabb 2,2 százalékos plusszal fejelte meg a tegnapi nagy megugrását, és a Nissan anyavállalata, a Renault 1,7 százalékos erősödést mutat.

Forrás: Investor.hu