Costa Rica Robben műeséseitől retteg

Joel Campbell, focivébé
TOPSHOTS Costa Rica's forward Joel Campbell celebrates after scoring during a Group D football match between Uruguay and Costa Rica at the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on June 14, 2014. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
Vágólapra másolva!
Szombat este első ránézésre a legsimább negyeddöntő következik a vébén. Hollandia azonban nem felejtheti, milyen csoportból jutott tovább Costa Rica. A közép-amerikai csapat akkora siker küszöbén áll, amekkorát a régióból 84 éve nem ért el senki.
Vágólapra másolva!

Nehezen tudnánk elbizonyítalanítani azokat, akik a Hollandia-Costa Rica mérkőzést az egyetlen egyesélyes negyeddöntőnek kiáltották ki, miután kalakult a világbajnokságon a legjobb nyolc mezőnye. Hollandia a csoportmeccseken azt mutatta meg, hogy képes nagyszerűen futballozni (a vb-címvédő ellen is), a Mexikó elleni nyolcaddöntőn pedig azt, hogy ha bajba kerül, tud küzdeni és fordítani - ráadásul kiváló a játékoskerete és egy nagy koponya a szövetségi kapitánya.

Costa Rica efféle szárokat nem tud felmutatni, legfeljebb azt, hogy Jorge Luis Pinto kapitány a szakma alapjait épp egy holland edzőtől, Rinus Michelstől leshette el, aki az 1980-as években a német bajnokságban szereplő Köln csapatát irányította, miközben Pinto a város egyetemén tanult.

Costa Rica mindenesetre elmondhatja, hogy három korábbi világbajnok (Uruguay, Olaszország, Anglia) és egy Európa-bajnok (Görögország) ellen maradt veretlen az eddigi négy meccse során, és az evés közben nyilván megjött az étvágy. A középpálya motorja, Celso Borges legalábbis kijelentette, hogy nem nyaralni, hanem meccset nyerni jött a csapatával Salvadorba. Ha Costa Rica bejut az elődöntőbe, akkor 1930 óta a CONCACAF-zóna első képviselője lesz a legjobb négy között. 84 évvel ezelőtt, az első világbajnokságon az Egyesült Államok jutott be az elődöntőbe.

kép

Tiszteletet parancsoló adat, hogy a közép-amerikai válogatott eddig négy meccsen mindössze két gólt kapott, de ettől még nem fognak hasra esni a hollandok, védekezni ők is tudnak, támadni meg még inkább (12-4 a gólkülönbségük). Louis van Gaal Kevin Strootman kiesésével egy defenzívebbnek tűnő 5-3-2-es hadrenddel kezdett a tornán, ami gyakran módosul 4-3-3-ra vagy akár 3-4-1-2-re is. Pinto alapesetben szintén öt védővel küldi fel a csapatát, előttük négy középpályás futballozik, az egyetlen csatár pedig Joel Campbell.

A hollandok a nyilatkozatokban lefutották a kötelező köröket (Van Gaal: nincs gyenge csapat a legjobb nyolc között; Robben: Costa Rica bebizonyította, milyen erős csapat). De ha arra gondolunk, a nem éppen acélos Görögország ellen erőnléti problémákkal vergődött el Costa Rica a büntetőrúgásokig, akkor kijelenthető, hogy Hollandiának még a rendes játékidőben illene dűlőre vinnie a továbbjutás kérdését.

Pinto, amikor a meccsről kérdezték, megragadta az alkalmat, hogy némi nyomást gyakoroljon a meccset vezető Ravsan Irmatovra. Azt mondta, hogy Arjen Robbent és az ő műeséseit szeretné a játékvezető és a FIFA figyelmébe ajánlani. "Nagyon aggódunk a műesései miatt. Már be is ismerte, hogy él ezzel az eszközzel" - panaszkodott a kapitány arra utalva, hogy Robben elismerte: Mexikó ellen az első félidőben egyszer feldobta magát a tizenhatoson belül.

Negyeddöntő
Hollandia-Costa Rica
Salvador, 22 óra
V.: Irmatov (üzbég)
A várható kezdőcsapatok:
Hollandia: Jasper Cillessen - Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Daley Blind - Jonathan de Guzman - Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Arjen Robben - Robin van Persie
Costa Rica: Keylor Navas - Cristian Gamboa, Michael Umana, Giancarlo Gonzalez, Johnny Acosta, Junior Diaz - Christian Bolanos, Yeltsin Tejeda, Celso Borges - Bryan Ruiz - Joel Campbell