Módosíthatják a bankadót

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy a kormány mérsékelni fogja a bankadó mértékét, mivel a szektor komoly veszteségeket fog elszenvedni a devizahitelesek kárpótlása és a hitelek forintosítása miatt. A különadókat azonban nem fogják kivezetni - mondta Varga Mihály a köztévé reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Nem zárja ki Varga Mihály, hogy felülvizsgálják vagy újragondolják a bankadót, mivel a bankszektor jelentős terheket visel majd a devizahiteles ügyfelek kompenzálása miatt. A nemzetgazdasági miniszter szerint azonban a kormány nem fogja teljesen kivezetni a szektoriális különadókat. Az Európai Tanács két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott jelentésében erre tett javaslatot.

Nem tudni, mekkora teher

Varga Mihály szerint egyelőre puszta spekuláció minden számítás, ami arra vonatkozik, mekkora károkat fognak elszenvedni a bankok a devizahitelesek kárpótlása és a hitelek forintosítása miatt. A bankoknak most kell elvégezniük az árfolyamréssel kapcsolatos számításokat, és számszerűsíteniük, hogy ez alapján mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Ettől különböző ügy lesz az egyoldalú kamatemelések visszaszámolása.

900 milliárd forint

Reálisnak tűnik az a becslés, miszerint a bankszektor nagyságrendileg 900 milliárd forintos veszteségre számíthat. A pontos összeg azonban függ attól, milyen megoldást választ majd a kormány ősszel a hitelesek kompenzálására és a hitelek forintosítására. Varga Mihály szerint a Bankszövetséggel egyeztetett az elmúlt napokban, tőlük is várjuk a javaslatokat, milyen számítási mód alapján kívánják majd pontosítani a szerződéseket.

Korai erről beszélni

Majd csak akkor lesz tehát értelme arról beszélni, hogy az állam hogyan és milyen mértékben vállaljon szerepet a devizahitel-probléma rendezésében, ha már látszanak a pontos számok. A bankok tehermentesítéséről is ekkor lehet szó. "Először nézzük meg, hogy milyen rendszerben akarjuk az elszámolást pontossá tenni. Ha megvannak ezek a számok, akkor lehet rátérni arra a kérdésre, hogy az állam ehhez mennyivel járuljon hozzá. Kicsit még korainak tartom ezt a kérdést" - mondta a miniszter.

Kivezetik a devizahiteleket

Varga Mihály szerint a devizahiteleket még ebben az évben kivezetik a magyarországi pénzintézeti rendszerből.