Kell egyáltalán pótolni Neymart?

Juan Camilo Zuniga, Neymar, foci, foci-vb
BRAZIL, Fortaleza : Colombia's defender Juan Camilo Zuniga (L) challenges Brazil's forward Neymar during the quarter-final football match between Brazil and Colombia at the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on July 4, 2014. Brazil star Neymar was ruled out of the World Cup after that with a back injury, team doctor Rodrigo Lasmar said. Lasmar told reporters Neymar suffered a fracture in the third verterbra of his back during Brazil's bruising 2-1 quarter-final victory over Colombia. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Nehéz feladat előtt áll Luiz Felipe Scolari brazil szövetségi kapitány a hazai futballvébé elődöntője előtt, a németek ellen ugyanis az eltiltott csapatkapitány, Thiago Silva és a sérült Neymar nélkül kellene győzelemre vezetnie csapatát. Az O Globo szerint az is lehetséges, hogy se Willian, se Bernard nem kerül be a kezdőcsapatba. Joachim Löw csak annyit mondott, a német válogatott még nem végzett ezen a vébén.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, első elődöntő:
Brazília - Németország (Estadio Mineirao, Belo Horizonte, 22 óra)
v.: Marco Rodriguez (mexikói)

A várható kezdőcsapatok (az OGlobo szerint):
Brazília: Júlio César - Daniel Alves (Maicon), David Luiz, Dante , Marcelo - Luiz Gustavo, Fernandinho, Paulinho (Willian), Oscar - Hulk - Fred
Németország: Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger - Khedira, Kroos - Müller, Klose (Götze), Özil

A várható kezdőcsapatok (a Kicker szerint):
Brazília: Julio Cesar - Maicon, David Luiz, Dante, Marcelo - Luiz Gustavo - Fernandinho - Hulk, Oscar, Willian - Fred
Németország: Neuer - Lahm, J. Boateng, Hummels, Höwedes - Schweinsteiger - Khedira, T. Kroos - Özil, Podolski - T. Müller

A braziloknál két komoly hiányzó akad, a csapatkapitány Thiago Silva eltiltása miatt a védelem legjobbja esett ki, de őt a bayernes Dante pótolhatja. Elöl viszont Neymar sérülése mindent felrúgott, a legjobb játékost nehéz pótolni, helyettese Willian vagy Bernard lehet - bár a brazil O Globo szerint elképzelhető, hogy egyikük sem lép pályára. Luis Gustavo eltiltása lejárt, így ő visszatérhet a kezdőbe.

Neymar nem játszhat. De ki pótolja? Forrás: AFP/Odd Andersen

"A játékosoknak Neymarért is küzdeniük kell, és ki kell tenniük a szívüket és a lelküket a pályára, hogy tisztelegjenek előtte" - vélte a hazaiak legendája, Zico. Ugyanígy vélekedett Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány is, aki az Origo helyszíni tudósítója szerint azt mondta, Neymarért is kell harcolni.

"Nyilván hiányozni fog az, ahogy játszik, az a boldogság, amit mindig közénk repít a személyiségével, de van másik 22 játékosom, akik nagyszerű csapatot alkotnak. Azért vannak beválogatva ők is, mert mind valami olyat tudnak, amit mások nem. Ugyanezt kérdeztem tőlük is ma, hogy azért vannak szerintük a válogatottban, hogy a padon üljenek, vagy azért, hogy valami különlegeset tegyenek? Most itt a lehetőség rá" - mondta.

Thiago Silva és Luiz Felipe Scolari a hétfői sajtótájékoztatón Fotó: Mudra László - Origo

A brazilok hétszer játszottak eddig vb-elődöntőt, 1938-ban kikaptam az olaszoktól, de azóta ötöt megnyertek, és csak egy végződött döntetlennel, az 1998-as, ahol büntetőkkel verték végül a hollandokat. 2002 óta először jutottak a legjobb négy közé, tizenkét éve meg sem állt a csapat az aranyéremig, a fináléban éppen Németország ellen sikerült nyerni 2-0-ra Ronaldo duplájával.

A németek fordított helyzetben vannak, ha kikapnak, akkor sorozatban harmadszor bukják el a fináléba kerülést - pedig abban is lehet gyakorlatuk, hiszen eddig hétszer döntőztek. Sérült nincs, Joachim Löw leginkább azon gondolkodik, hogy visszategye a védelem tengelyébe Per Mertesackert, akit a franciák elleni negyeddöntő taktikai okok miatt hanyagolt. "Azt hiszem, egy dologban biztosak lehetünk: rettenetesen szeretnénk még egyszer játszani a Maracanában. Még nem végeztünk"” - mondta Löw.

Vidáman edzettek a németek Fotó: Mudra László - Origo

A kapitány a kezdőcsapatot nem árulta el, de az Origo kérdésére, hogy meggyógyult-e mindenki a keretből, hiszen az elmúlt napokban többeket elkapott az influenzajárvány, úgy felelt, hogy már minden játékosa egészséges. „Voltak, akiknek ki kellett hagyni egy vagy két edzést, de ők is meggyógyultak. Elképesztően céltudatosak a játékosaim, tele vannak energiával, de erre szükségük is lesz.”

Egy kis statisztika

A brazil és a német válogatott játszotta eddig a legtöbb világbajnoki mérkőzést (102 és 104 összecsapást), de egymással csupán egyszer találkoztak: a 2002-es döntőt Brazília 2-0-ra megnyerte.

A brazil válogatott a németek elleni legutóbbi tíz meccsén mindig szerzett gólt, ráadásul nem is egyet, hanem átlagban 2,2-t.

Az elmúlt tíz év legutóbbi három mérkőzése egyenlő mérleget mutat. 2004-ben 1-1-es döntetlent játszottak a felek, a 2005-ös Konföderációs Kupa-elődöntőt Brazília 3-2-re nyert, míg egy 2011-es, stuttgarti barátságos meccsen a németek nyertek 3-2-re.

Brazília a legutóbbi 26 mérkőzése közül mindössze egyet veszített el - tavaly augusztusban Svájctól kapott ki -, 19-szer nyert, és hatszor ikszelt. Hazai környezetben 2002 augusztusában szenvedett vereséget utoljára (Paraguay győzte le), azóta 42 mérkőzésen nem talált legyőzőre.

A németek veretlenségi sorozata 16 találkozó óta tart, utoljára tavaly júniusban az Egyesült Államoktól kaptak ki 4-3-ra.