Mutasd meg, hogy jobb vagy, mint Messi

vb 2014 döntő, joachim löw
Headcoach Joachim Loew of Germany gestures during the FIFA World Cup 2014 final soccer match between Germany and Argentina at the Estadio do Maracana in Rio de Janeiro, Brazil, 13 July 2014. Photo: Marcus Brandt/dpa (RESTRICTIONS APPLY: Editorial Use Only, not used in association with any commercial entity - Images must not be used in any form of alert service or push service of any kind including via mobile alert services, downloads to mobile devices or MMS messaging - Images must appear as still images and must not emulate match action video footage - No alteration is made to, and no text or image is superimposed over, any published image which: (a) intentionally obscures or removes a sponsor identification image; or (b) adds or overlays the commercial identification of any third party which is not officially associated with the FIFA World Cup) EDITORIAL USE ONLY
Vágólapra másolva!
Joachim Löw szerint igazi bajnok a csapata, ezért is tudta megnyerni a focivébét, és többek között a brazil emberek pozitív energiájának is köszönhetik a végső győzelmet.
Vágólapra másolva!

Kakas Péter helyszíni jelentése Rio de Janeiróból

A német válogatott szövetségi kapitánya az argentinok legyőzése után azt mondta, hogy a világbajnokságon úgy viselkedtek, mint az igazi bajnokok, többek között ezért is nyerték meg a tornát

"55 napja vagyunk együtt, de egy 10 éve elkezdődött folyamatnak lett most vége, és arattuk le a munka gyümölcsét. Elképesztő az, hogy mennyit dolgoztak ezek a játékosok, ha valakik, akkor az olyan focisták megérdemlik ezt a sikert, mint a csodálatos Schweinsteiger, a folyamatosan fel-alá zakatoló Lahm, de mondhatnám Klosét, Podolskit vagy bárkit ebből a csapatból. Nem akartunk a tizenegyesekre játszani, meg szerettük volna nyerni a meccset, és sikerült is felőrölni az elfáradó argentinokat."

Löw hálás volt a brazil embereknek is Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Löw szerint annak is köszönhetik a vb-győzelmet, hogy egyik játékos sem nyert még világbajnokságot, és annyira éhesek voltak a sikerre, hogy legyőzhetetlenné váltak. "Mi játszottuk a legjobb focit, szinte minden meccsünket uraltuk, köszönhetően a helyezkedésünknek, ahogy a pályát megszálltuk, azzal nem tudott egyetlen ellenfél sem mit kezdeni. Csak egy bajnok lehet, és ezt mi érdemeltük ki. Büszkék vagyunk arra, hogy Dél-Amerikában, Brazíliában tudtunk világbajnokságot nyerni" - fogalmazott a németek szövetségi kapitánya.

Hozzátette: nemcsak a győzelemért volt ez a vébé karrierje egyik legfantasztikusabb pontja, hanem azért is, amit a brazil közönségtől kaptak. "Az edzőkomplexumunkat olyan pozitív energia vette körül, köszönhetően a brazil embereknek, hogy abból nagyon sokat táplálkoztunk. Soha nem fogom elfelejteni, hogy amikor 7-1-re legyőztük Brazíliát, akkor több ezer brazil szurkoló tapsolt meg bennünket az út szélén, amíg a repülőtérre értünk. Hihetetlen érzés volt."

A döntő egyetlen gólját Mario Götze lőtte a hosszabbításban. Arra a kérdésre, hogy mit mondott neki, amikor becserélte, Löw így válaszolt: "Azt, hogy mutassa meg, hogy jobb, mint Messi, és döntse el ő a meccset. Bíztam benne, mert ő egy olyan játékos, akit szinte bármikor bármilyen poszton bevethetek és tényleg bármikor el tud dönteni bármilyen meccset. Örülök, hogy ezt bebizonyította."

Götze 22 évesen eldöntötte a vb-döntőt Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A Borussia Dortmundtól tavaly nyáron a Bayern Münchenbe igazolt Götzét választották a döntő legjobbjának, aki a sajtótájékoztatón így nyilatkozott: "Nem volt egyszerű évem, a családomnak, a barátaimnak és nem utolsósorban a német válogatottnak köszönhetem, hogy most itt vagyok, mert ők hittek bennem. Nem tudom leírni azt, amit most érzek."