Űrkikötőt tervez Skóciába a brit kormány

Vágólapra másolva!
Az amerikai űrkikötőkhöz hasonló létesítményt szeretne építtetni David Cameron kormányzata. A bázis létező repülőterek továbbfejlesztésével jönne létre, és már 2018-ban elkészülne.
Vágólapra másolva!

Már megvan annak a nyolc repülőtérnek a listája, amelyek közül egyet űrkikötővé fejlesztene 2018-ra a brit kormány. Az angol kabinet és a brit űripar szerint nagy üzlet a műholdak pályára állítása, valamint az új létesítmény kiszolgálná az űrrepülésben érdekelt magáncégeket, mint amilyen a milliárdos Sir Richard Branson alapította Virgin Atlantic.

A lehetséges nyolc helyszín közül hat Skóciában van, amit külön üdvözölt a skót kormány. Kizáró tényező lehet a létező kifutópályák hossza: a nyolc közül négy helyszínen van 2500-3000 méteres pálya, köztük a Királyi Légierő (RAF) két bázisán, a Lossiemouth-in és a leucharsin. Egyetlen helyszín, a campbeltown-i reptér rendelkezik 3000 méternél hosszabb kifutópályával – tudósít a BBC.

A brit kormány azzal indokolja a terveket, hogy az űripar az egyik leggyorsabban bővülő szektora a brit gazdaságnak. Az űripar miatt 11 milliárd fonttal bővült a brit gazdaság, továbbá 34 ezer ember dolgozik ezen a területen, majdnem 9 százalékkal több, mint 2011-ben. A kabinet azt reméli, hogy az űripar fejlődésével további 100 ezer munkahely jön létre Nagy-Britanniában 2030-ig.

A 2010-es, 2020-as évek nagy slágere a szuborbitális űrrepülés lesz – írta az Origo 2013 augusztusában. Több cég is kínál olyan utat, amelyen a részt vevők körülbelül száz kilométeres magasságban megtapasztalhatják a súlytalanságot, a megvalósításhoz valószínűleg a brit Virgin Galactic áll a legközelebb, bár a kereskedelmi űrturizmus beindítására a vállalatnak még nincs engedélye az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól, az FAA-tól.

A vállalkozás SpaceShipTwo nevű rakétahajtású járműve a White Knight Two (Fehér Lovag 2) kéttörzsű szállítógépről indul. Az összesen két és fél órás út során a hat utas négy-öt percen át kerül a súlytalanság állapotába. A jegy összesen 250 ezer dollárba (nagyjából 57 millió forintba) kerül, amiből 200 ezer az előleg. Az első fizetős utat előbb 2014 karácsonyára, legutóbb 2015 elejére ígérte a cég. A várólistán szinte hétszázan szerepelnek, köztük Tom Hanks és Angelina Jolie.

A Virgin Galactic bázisa az első amerikai, nem állami (szövetségi) tulajdonban levő űrrepülőtéren, a Spaceport Americán van Új-Mexikó államban, és az űreszközöket is az USA-ban gyártják.