A világ leggazdagabb befektetőjének titka

Vágólapra másolva!
Pofonegyszerű stratégia, mégis kevesen alkalmazzák. Mert hülyeség.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett nem egyszerűen a világ egyik leggazdagabb embere, hanem a leggazdagabb azok között, akik nem egyetlen vállalat vagy cégcsoport felfuttatásával, hanem részvény- és egyéb befektetésekkel érték el mesés vagyonukat.

Warren Buffett titkát sokan megszállottan kutatják, keresik a fontos utalásokat a sorok között, megpróbálják követni az "omahai bölcs" minden utalását, akárhányszor csak megszólal.

Pedig Buffett sikere a nevében van kódolva. Legalábbis ez derül ki a CNN vicces ábrájából, ami azt mutatja, hogy azok a részvények, amelyek tickere (tőzsdei azonosítója) Warren Buffett keresztnevének betűivel kezdődnek, átlagosan messze felülteljesítették a szélesebb részvénypiacokat megtestesítő S&P500 indexet.

Az S&P500 index éves átlagban 9 százalékot hozott 1993 és 2013 között, míg a W, A, R, E és N betűs részvények átlagosan 21 százalékot. Ilyen egyszerű milliárdosnak lenni, nem?

A W,A,R,R,E,N betűkből összeállított portfólió és az S&P500 index teljesítménye 1993 és 2013 között. Forrás: CNN Money

Mindez persze csak vicc, bár az adatok valószínűleg helyesek (nem ellenőriztem le őket). A játék mégis szépen rámutat néhány fontos dologra, amit a befeketetésekkel kapcsolatban mindig fejben kell tartani:

1) A "mágikus nyerő stratégia" csak véletlenek átmeneti összejátszása

Vajon a WARREN portfólió az elmúlt 100 év bármelyik 20 éves időszakában ugyanígy "működött" volna? Az előttünk álló 20 évben, és bármely 20 évben felülteljesíti majd az S&P-t? Aligha.

Szögezzük le: a befektetésekben nincsnenek olyan titkos trükkök, amiket ugyan nem lehet józan ésszel megmagyarázni, de mégis mesés profitot biztosítanak.

2) Túl kevés adat áll rendelkezésre

A látszat ellenére 20 év túlságosan rövid időszak statisztikai szemmel ahhoz, hogy általános igazságokra leljünk, de ennek ellenére még ennél sokkal szűkösebb adathalmazokból is sokan törvényszerűségeket hajlamosak kiszűrni.

A hétköznapokban ennél sokkal kevesebb adattal kell dolgoznunk, így esélyünk sem lehet, hogy a világot a maga teljes komplexitásában lemodellezzük. Hagyjunk fel a tuti biztos matematikai képlet keresésével.

3) Nem is az a cél, hogy a piacot megverjük

A WARREN portfólió kiváló görbe tükröt állít az egyik legnagyobb és legkárosabb félreértés elé, ami a befektetéseket körül lengi. A kiindulópontja ugyanis az, hogy keressünk egy stratégiát, ami konzisztensen felülteljesíti a piacot, jelen esetben az S&P500-at.

De egyszerű magánbefektetőként nem kell felülteljesítenünk semmit. Nem ez a sikerünk mércéje, valójában sehol nem számít, ráadásul effektíve kivitelezhetetlen, a legmegbízhatóbb és legnagyobb tudású profiknak sem sikerül tartósan, konzisztensen.

A lényeg, hogy egyfelől igenis tegyünk valamit a pénzünkkel, ne hagyjuk parlagon heverni egy-két százalékos banki kamatokon, másfelől pedig legyünk tisztában a jövőbelátás kockázataival, és a mesés profitok hajszolása helyett a céljainknak megfelelő kockázatvállalásra és kockázatkezelésre koncentráljunk.

Ha így teszünk, akkor lehet, hogy nem gazdagszunk meg, mint Warren Buffett, de kellően jól fogjuk kezelni a megtakarításainkat ahhoz, hogy nyugodtan foglalkozhassunk olyan dolgokkal, amikkel igazán szeretnénk.

INGYENES befektetési klub

Erről szól majd egyébként csütörtöki befeketési klubunk is, ahol az aktuális befektetési, piaci kilátások mellett arról is beszélünk, hogy hogyan érdemes elkezdeni a befektetéseket, mire kell mindenképpen odafigyelni, és mik azok a fontosnak tűnő dolgok, amiket bátran figyelmen kívül hagyhatunk.