Így válassz befektetési alapot

Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a befektetési alapok Magyarországon, azonban a saját igényeknek megfelelő alap kiválasztásának helyes folyamatával vélhetően nem mindenki van tisztában. Hiánypótló cikkünkkel ebben próbálunk segíteni.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben célszerű kicsit távolabb tekinteni a jól megszokott bankbetétektől, és más befektetési lehetőségeket keresni. Itt jöhetnek képbe a befektetési alapok, melyek már a magyar háztartások körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a legfrissebb statisztikák szerint. Ezúttal nem arról kívánunk értekezni, hogy miért éri meg befektetési alapokat is beválogatni a portfóliónkba. Ahelyett inkább úgy gondoljuk, hogy érdemes végigmenni egy befektetési alap kiválasztásának helyes folyamatán. Ez a cikk jó támpontot adhat annak (is), aki éppen egy befektetési alap vásárlásán gondolkodik, vagy már túl van rajta, de a jövőben valahogy másként csinálná.

Lépéssorozatok

Természetesen nem az általunk most felvázolt módszer az egyetlen helyes lépéssorozat a befektetési alapok megfelelő kiválasztására. Ezen kívül számtalan egyéb módszer létezik, mi most csak az általunk helyesnek gondolt stratégiát igyekszünk bemutatni. Az Investor Trader ügyfelei számos egyéb jó tanácsot kaphatnak a témával kapcsolatban az ingyenes oktatásainkon, ahol természetesen más tőzsdei témákról is szó esik. Ráadásul ingyenes befektetési előadásunkon személyesen is felteheti a kérdéseit most csütörtökön.

További jó hír, hogy az Investor Trader rendszereiben a befektetési alapok széles skálája érhető el, amihez elég csak számlát nyitni itt.

1.Miért kell nekem az alap?

Az első legfontosabb lépés, hogy meghatározzuk, miért van szükségünk befektetési alapra. Tisztáznunk kell, hogy egy új alap megvásárlásával mi a célunk, mit szeretnénk vele elérni. Csak diverzifikálni szeretnénk vele, vagy egy stabil készpénzáramot kívánunk vele felépíteni például olyan befektetési politikát követő alappal, ami az osztalékok és/vagy a kötvények után kapott kamatok kifizetését biztosítja a befektetőknek? Netalán gyorsan egy növekedési sztoriból akarunk részesülni? Esetleg egy régebbi álmunk megvalósításához szükséges tőkét szeretnénk vele előteremteni? Bármi legyen a célunk, azt előbb tisztáznunk kell.

Forrás: 123rf.com

Csak ennek eldöntése után tudunk nekiállni konkrét alap után kutatni. A cél ismeretében könnyebben fogunk tudni választani a befektetési alapok több ezer darabját tartalmazó palettából.

2. Mennyit kockáztassunk?

A célok meghatározása mellett el kell döntenünk, hogy miből és mennyit vagyunk hajlandóak kockáztatni. Örök érvényű mondás, hogy konyhapénzt nem célszerű tőzsdézésre használni, és csak abból a tőkéből érdemes befektetni, amit nélkülözni tudunk. Ha a vagyonunkból elkülönítettünk egy olyan részt, amit befektetésre kívánunk felhasználni, határozzuk meg azt is, mekkora az a maximális veszteség, amit hajlandóak vagyunk elviselni és mentálisan fel tudunk dolgozni. Ha ez viszonylag nagy, akkor választhatunk nagy hozamot ígérő, de egyben magasabb kockázatú alapokat is (pl. részvényalapok vagy részvény túlsúlyos alapok). Azonban ha már 1-2 százalékos mínusztól is rosszul alszunk, érdemes inkább a biztonságosabb alapok közül válogatni, melyek alacsonyabb profittal kecsegtetnek.

A céljainkat is nagyban befolyásolja a kockázatvállalási hajlandóságunk. Például hiába szeretnénk egy stabil készpénzáramot biztosító, de a részvény és/vagy kötvénytúlsúlyos mivolta miatt magasabb kockázatú befektetési alapot vásárolni magunknak (melyek leginkább az USA-ban örvendenek nagy népszerűségnek), alacsony kockázatvállalási hajlandóság mellett azt nem célszerű megvalósítani.

3. Milyen időtávon?

El kell döntenünk azt is, hogy milyen időtávon kívánunk befektetni. Ezt nagyban meghatározza, hogy milyen hosszú ideig vagyunk hajlandóak nélkülözni a befektetési tőkét, amit a befektetés ideje alatt más célokra nem fogunk tudni felhasználni. Az előző két ponttal együtt (tehát a célok és a maximális veszteség kijelölésével) az időtáv meghatározása segít tovább szűkíteni a szóba jöhető befektetési alapok körét. Ha például hosszabb távon gondolkodunk és nagy ingadozásokat is elviselünk, akkor egy részvényalap megfelelő választás lehet, ellenkező esetben más típusú alapok után kell kutatnunk.

4. Mik a költségek?

Ha a fenti pontokat meghatároztuk, és lecsökkentettük a szóba jöhető alapok körét, érdemes feltérképezni, hogy azok milyen költséggel működnek. Nem mindegy ugyanis, hogy az elért profit mennyivel csökken a különböző költségek miatt. Azonos típusú alapok esetében is jelentős különbségek lehetnek e tekintetben, melyek komoly terheket is jelenthetnek, így mindenképpen célszerű tisztában lenni a költségekkel. A költségeket minden alapnak kötelező közzétennie a Tájékoztatójában, így a szükséges információk néhány perces keresés után bárki számára fellelhetőek.

Forrás: 123rf.com

5. Informálódjunk!

Ha a fenti pontokkal végeztünk, és már ott tartunk, hogy rábökjünk egy konkrét alapra, a vásárlás előtt érdemes megismerni az alapkezelő vagy az alap múltbeli teljesítményét és egyéb történetét is. Itt olyanokat célszerű megnézni, hogy az alapkezelő múltbeli eredményei konzisztensek voltak-e az általános piaci hozamokkal, vagy például az alap eddig hozamingadozása nem volt-e jóval nagyobb az összehasonlító csoportban szereplő alapokénál.

Megvizsgálhatjuk, hogyan teljesített az alap eddig, és a különböző időtávokon elért hozam jobb-e vagy rosszabb az összehasonlító csoportban szereplő többi alap hozamánál. Azt érdemes kiemelni, hogy a múltbeli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve, így ha egy alap sorozatosan felülteljesítette a társait a múltban, koránt sem biztos, hogy ez a jövőben is így lesz.

Erős szakértelemről, megbízhatóságról és kiszámíthatóságról árulkodik, ha egy alap az utóbbi 5, de inkább 10 évben az összehasonlító csoport legjobb 25 százalékába tartozott a hozamok szerint. Ha a kiválasztott alapot ide sorolhatjuk, nagyobb eséllyel nem ér majd meglepetés minket a jövőbeni teljesítménnyel kapcsolatban sem.

Az alapkezelő történetének megismerése segít eldönteni, hogy rábízzuk-e a nehezen megkeresett pénzünket az adott társaságra. Csak olyan céghez érdemes vinni a pénzünket, melyben maradéktalanul megbízunk. Sokat elárulnak egy adott cégről például a hírlevelei vagy a különböző közzétételei is, vagy, hogy miként kommunikálnak a befektetőikkel.

6. Olvassunk és konzultáljunk!

Ha mindezzel megvagyunk, és már tényleg csak a végső befutó kiválasztása van hátra, fussuk át a kiválasztandó alap Tájékoztatóját, Befektetési Politikáját. Ezekből számtalan fontos információ kiderülhet, ami befolyásolhatja a befektetési döntésünket még az utolsó pillanat előtt. Ha például, egy eszközosztállyal nem vagyunk „jó barátságban”, de az alap fektethet ebbe az eszközbe, akkor még időben meggondolhatjuk magunkat.

A befektetés előtt érdemes lehet egy szakértő véleményét is kikérni, aki már csak több szem többet lát alapon is tud segíteni a döntésben. Szakértővel konzultálva akár más nézőpontból is megvizsgálhatjuk a befektetést, vagy olyan dolgokra is felhívhatja a figyelmet, amire korábban esetleg nem gondoltunk.

Forrás: 123rf.com

Aki ezen a hat ponton végigmegy, az már jóval többet tett a sikeres befektetés elérésére, mint egy átlagos befektető. Természetesen semmilyen módszer nem tudja garantálni a tuti nyereséget. Azonban ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor amellett, hogy nyugodtabban alszunk, nagyobb eséllyel találjuk meg a nyerő befektetési alapot.

Ha ennél részletesebben is érdekli a téma, jöjjön el az Investor.hu soron következő ingyenes befektetési klubjára, ahol a befektetési alapok helyes kiválasztása mellett számtalan egyéb kérdésére is választ kaphat. A rendezvényre pár kattintással regisztrálhat, de lehet kérdezni tőlünk az alábbi űrlapon is.