Az újrakezdés nem való mindenkinek

"Türelmetlen vagyok, nem elégedetlen," mondja Kósa Erika másfél évvel azután, hogy az általa alapított Brokernetből kiválva új céget épített.
Vágólapra másolva!
Az utca és a házszám változatlan, ettől eltekintve azonban minden vadonatúj: Kósa Erika a Brokernet tulajdonosainak szétválása után új céget gründolt. Most, másfél évvel később azt mondja, hogy a Consequit alapjait sikeresen lerakták, a cég pedig készen áll a dinamikus növekedésre.
Vágólapra másolva!

„Türelmetlen vagyok, de nem vagyok elégedetlen” – kezdi Kósa Erika, miután rábeszél egy cappuccinóra. A Villeroy & Boch porcelán, amelyben a kávé érkezik, pontosan olyan, mint az egész iroda: magabiztos erőt sugároz, de érezni rajta a női kifinomultságot is.

Előkészületek

„Volt egy bő fél év laufunk, hogy rendbe tegyük a múltat, és megteremtsük a munka feltételeit a megújult keretek között.” Ami a múltat illeti, bizonyára volt mit lezárni, hiszen a Brokernetből való kiválással egy tizenhárom évig sikeresen működő csapat oszlott fel. Az előkészítés során pedig mintegy 200 munkatársat, valamint a meglévő ügyfeleiket kellett a Consequitnek átvennie – így ez sem ment egyik pillanatról a másikra.

"Türelmetlen vagyok, nem elégedetlen" – mondja Kósa Erika másfél évvel az után, hogy az általa alapított Brokernetből kiválva új céget épített Forrás: Steweandboogee/Nagyapáti István

És akkor az olyan „apróságokról”, mint az arculat megtervezése vagy az induló termékportfólió felépítése, még nem is beszéltünk.

Folytatás nélkül

„A tavalyi első félév rendkívül intenzív előkészítő munkával telt, és egy nagyon lelkesítő, motiváló időszak volt” – mondja az alapító. „Az, hogy a fejekben mi van, rendkívül fontos, de maga a vállalkozás nem valaminek a folytatása, hanem egy teljesen új, nulláról induló cég, új koncepciókkal, új szervezeti kultúrával.”

A kezdeti időszakban a „belső kör” hetente tartott megbeszéléseket, brain stormingot Kósa Erika irodájában, és minden a tervezgetésről, valamint a csapatépítésről szólt.

Nem való mindenkinek

„Ha valaki új vállalkozást épít, az egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz, még akkor sem, ha ugyanazon a területen egyszer már ért el sikereket” – magyarázza Kósa Erika. „Az újrakezdés nem való mindenkinek, nem tud mindenki újra talpra állni.”

„A földet nyalod előtte”

Kósa Erika volt és mostani kollégáival beszélgetve nem találtunk senkit, aki szó nélkül hagyta volna a most ötvenéves üzletasszony magával ragadó lendületét, és az auráját, amellyel az egész környezetét rabul ejti.

„Nem tehetsz róla, de a földet nyalod előtte,” jellemezte a kisugárzását túláradó lelkesedéssel – és meglehetősen informális stílusban – egy volt kolléganője. Mások visszafogottabban fogalmaztak, de abban mindenki egyetértett, hogy az alapító érzelmi intelligenciája és empátiás készsége fontos szerepet játszott mind a Brokernet, mind pedig személyesen Kósa Erika sikereiben.

Az építkezés közben természetesen nemcsak a belső viszonyokra kellett odafigyelni, hanem arra is, hogy az új vállalkozás hogyan alkalmazkodik majd az utóbbi években gyökeresen megváltozott piaci körülményekhez.

Ellenszélben

Amikor a Brokernet indult, nagyon vonzó volt a közvetítői szakma, és a piaci viszonyok egyébként is kedveztek a gyors terjeszkedésnek. Ekkor jöttek be újdonságként a unit linked biztosítási termékek, amelyek piaci bevezetésében és elterjesztésében később pont a Brokernet vállalt oroszlánrészt.

Ma teljesen más körülmények várják a biztosítási piacra belépni kívánó új szereplőket.

Leépülés és átalakulás

„Meg kellett tanulnunk, hogy nem hasonlítjuk a múlthoz a jelent; nem hasonlítjuk össze sem a számokat, sem a körülményeket – egyszerűen csak a most van és a jövő” – mondja ezzel kapcsolatban eltökélten Kósa Erika. „Nem véletlen, hogy a biztosítási brókeri piac leépül és átalakul – ezen a területen jelenleg csak nagyon sok energiával lehet előrejutni, nekünk pedig ehhez az új helyzethez kellett kaméleonként alkalmazkodnunk.”

Etalon

Persze, ha valaki a Brokernet főtulajdonosaként az ország egyik leggazdagabb vállalkozójává válik, az önmaga számára teszi magasra a lécet, és nehezen menekül a múlttal való összehasonlítás elől. Pláne, ha a két cég megalapítása és felépítésének folyamatai között olyan jól láthatók a különbségek, mint a Brokernet és a Consequit esetében.

Növekedés konjunktúrában

A Brokernet kevés pénzből épült, és a kilencvenes évek végének konjunktúráját felhasználva lépésről lépésre, organikusan növekedett. Mindig annyira, amennyire a bevételek engedték.

Más volumen

A Consequit alapításakor ezzel szemben teljesen más volumenű forrás állt rendelkezésre. „Ebbe a vállalatba rögtön az elején belenyomtunk mindent – az emberi erőforrástól kezdve az informatikáig –, ami biztosítja a megfelelő színvonalat” – mondja az alapító.

„Egy olyan szervezetet hoztunk létre, ami alkalmas a mostani 200 konzulens irányítására, de ugyanígy elbír majd húszezret is. Olyan, mintha egy nagy hajót építettünk volna: még nincs annyi utas rajta, amennyit valójában elbír, de készen áll arra, hogy nyílt vízre menjen.”

Hálózatfejlesztés

Az építkezés során újragondolták a tanácsadókat hálózatba szervező MLM-rendszer mai viszonyoknak megfelelő struktúráját is. Az új modellben nem az a cél, hogy egy-egy tanácsadó minél több ügyfelet „gyűrjön maga alá”, hanem az, hogy ezek a tanácsadók körülbelül 20-30 családot teljes körűen kiszolgálhassanak.

Amíg ugyanis egy biztosítási ügyintézőnél elképelhető, hogy akár több száz ügyfele is legyen, addig a megfelelő bizalmi kapcsolat kialakításának az igénye sokkal komolyabb korlátokat állít a tanácsadók elé.

A cég mindannyiunké

Az ügyfelekkel való viszonyon kívül a belső, céges struktúrákat is újra kellett gondolni. Ezért hozták létre a Consequitnél rögtön induláskor azt a belső dividend (osztalék) programot, amelynek keretében a cég nyereségéből nemcsak a tulajdonosok, hanem a menedzsment és a cég kulcsemberei is részesedést kapnak.

„Ennek a cégnek én vagyok a tulajdonosa, de ez nem az én cégem, hanem mindannyiunké” – mondja az alapító, aki szerint minden alkalmazott motiváltabb, ha tudja, hogy a cég eredményes működését közvetlenül megérzi a saját jövedelmén is.

Az osztalékprogram sikeréhez természetesen az kell, hogy a cég nyereséget termeljen, ami rendkívül fontos a számukra: a tavalyi évet – magától értetődő okokból – még mínuszban zárták.

Tanácsadó testület

A munkatársakon kívül a Consequit külsős szakértőkre is támaszkodhat: a cég tanácsadó testületébe olyan, nemzetközileg is elismert szaktekintélyek fogadták el az elnök meghívását, mint Czakó Borbála, az Ernst & Young korábbi londoni globális igazgatója, volt londoni nagykövet, Benkő Vilmos, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke, dr. Hardy Ilona pénzügyi szakember és Unger Anita vezetési konzulens.

A növekedésé a főszerep

„Az első év két fókuszpontja a megfelelő csapat és a megfelelő termékpaletta felépítése volt. Most, hogy ez a két dolog a rendelkezésünkre áll, már a növekedés veheti át a főszerepet. Biztos vagyok abban, hogy 2015 egy nagyon erős év lesz a Consequit életében” – foglalja össze rövid távú terveit Kósa Erika.

Vállalkozóportrénk vasárnap megjelenő részében arról olvashatnak, hogy mi a szerepe az érzelmi intelligenciának az érzelmesnek távolról sem mondható pénzügyi világban, és mire számíthat a mai üzleti környezetben az, aki biztosítási brókerként kíván karriert építeni.