Irány Szaúd-Arábia!

Vágólapra másolva!
Hatalmas lehetőség nyílhat rövidesen meg a világ befektetői előtt, a szaúdi értéktőzsde ugyanis megnyitja kapuit a külföldi befektetni vágyók előtt. Egyelőre csak a bejelentés érkezett meg, tényleges időpontról még csak várakozások keringenek.
Vágólapra másolva!

A szaúdi tőzsdefelügyelet bejelentése szerint készek megnyitni a részvénypiacot a külföldi befektetők előtt. A külföldi tőkebevonásra elsősorban azért is van szükség, mert a királyság gazdasága túlságosan függ az olajbevételektől. A Wall Street Journal írása szerint a szaúdi tőzsde az utolsó nagyobb piac, ahol korlátozták a külföldi befektetéseket.

A Franklin-Templeton észak-afrikai és közel-keleti régiójának vezető elemzője szerint a gazdaságnövekedési mutatóit tekintve a feltörekvő piaci szegmensbe tartozik, azonban az idei tartozó többi országgal szemben rendkívül jó adósság mutatókkal rendelkezik, ami inkább a fejlett piacokra jellemző.

A legnagyobb közel-keleti gazdaságnak számító Szaúd-Arábia éves szinten átlagban 5 százalékos GDP növekedést tudott felmutatni az elmúlt évtizedben. Ennek elsődleges fűtőeleme a hatalmas állami infrastruktúrális beruházások voltak.

Forrás: Investor.hu

Az 530 milliárd dolláros kapitalizációjú börzén jelenleg 160 céget jegyeznek, ezek együttes értéke pedig 530 milliárd dollárra tehető. A tőzsde likviditásával sincsen komolyabb gond, jelenlegi zárt állapotában ugyanis 2,5 milliárd dolláros átlagos napi forgalmat bonyolítanak le a befektetők. A fő szektorok között az olajipar, a pénzügyi- és a telekommunikációs szektorok számítanak. Körülbelül 80 céget tömörít a helyi piac teljesítményét reprezentálni hivatott Tadawul index. A két legnagyobb súllyal rendelkező cég az Al Rajhi Bank (8,35%), illetve az Etihad Etisalat (4,29%) telekommunikációs cég.

Származtatott termékeken keresztül a külföldi befektetők 2008 óta érhetik el a szaúdi értéktőzsdét, azonban a közvetlen kereskedésre csak a most bejelentett nyitás után nyílik lehetőség. Bár a felügyelet még nem tett közzé konkrét időpontot, a katari Al Rayan Investment elemzői 2015 első felére várják a piac megnyitását.

A bejelentés óta a Tadawul All Share Index (TASI) közel 5 százalékot emelkedett, ezzel év elejétől számítva már több mint 20 százalékos pluszban áll.

Tadawul All Share Index Forrás: AmiBroker, Investor.hu